Sok betegség a helytelen táplálkozás és életmód miatt alakulhat ki, ezeket táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségeknek hívjuk. Az ilyen típusú betegségek kialakulásában vannak olyan tényezők, amelyek növelik a betegségre való fogékonyságot.
 
Ezek közül beszélhetünk olyanokról, amit nem tudunk befolyásolni, ilyenek a nem, az életkor és az öröklött genetikai hajlam, valamint olyan faktorokról is, amin tudunk változtatni. Ez utóbbiak közé sorolhatók a helytelen táplálkozási szokások, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a rendszeres túlzott mértékű alkohol fogyasztása.

Hazánkban az összes halálozás háromnegyed részét a szív- és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatos betegségek okozzák, ez azt jelenti, hogy az összes halálozás háromnegyede részben a helytelen táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségekből származik.

A táplálkozással összefüggő betegségek közé tartozik: az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, magas vérnyomás), rosszindulatú daganatos megbetegedések, anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, magas vérzsírszinttel járó kórképek), epekőbetegség, székrekedés.

1. Változatosság

Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.
 

2. Óvatosan a zsírral

Fogyasszunk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint, vagy olajat használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben, vagy cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
 

3. Só-time

Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. 119
 

4. Édes élet cukor nélkül

Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer fogyasszunk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket.
 

5. Te(l)jes élet

Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket. A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.
 

6. Gyümölcs és zöldség az étkezésekbe

Naponta többször is, rendszeresen fogyasszunk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
 

7. Ha kenyér, akkor barna

Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként, vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.
 

8.Naponta négyszer-ötször étkezzünk

Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva.
 

9.A szomjúság legjobban vízzel oltható

Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.
 

10. Semmi sem tilos

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!
 

11. Bye-bye káros szokások

A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.
 

12. Testtömeg index

A megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.
 
(Forrás: A táplálkozástudomány alapjai)