B 9 -vitamin, inozitol, M-vitamin:

azonos a folsavval =

b4-vitamin

A folsav pteridin származék. A folsavat pteroil-glutaminsavank is szokás nevezni szerkezete alapján. A folsav narancssárga színű, kristályos vegyület. Alapegységében a pteroinsavhoz glutaminsav kapcsolódik (pteroilglutaminsav).

Miért van ennyiféle neve?

A vízben oldódó beriberi-ellenes B-vitamint tartalmazó tápanyagok elemzése során kiderült, hogy nemcsak egyetlen hatásos komponenst tartalmaznak, hanem más betegségek kezelésére is alkalmazhatók.

Ezek az élattanilag aktív hatóanyagok izolálásukat és/vagy előállításukat követően természetesen új, az előfordulásra, a szerkezetre vagy a biológiai hatásra utaló neveket is kaptak (pl. niacin, laktoflavin, folsav, pantoténsav, piridoxin, kobalamin).

Mivel azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a vízben oldódó hatóanyagokra a B-vitamin elnevezés vonatkozzon, ezért a vízoldható új vitaminok mindegyike B-vitamin lett, és ezen belül a felfedezés/előállítás időrendjének megfelelően sorszámot kapott, melyet jobb alsó indexben szokás jelölni: a beriberi-ellenes szer (aneurin) mint elsőként felfedezett B-vitamin kapta a B 1 -vitamin nevet, majd rendre a többi az alábbiak szerint:

B2-vitamin

= Laktoflavin

B3-vitamin

= niacin
G

b4-vitamin

= folsav

B5-vitamin

= pantoténsav
C

B6-vitamin

= piridoxin
G

B15-vitamin

= pangaminsav
;

B12-vitamin

= kobalamin
A köztes sorszámú vitaminokról időközben kiderült, hogy nem egységes anyagok vagy nincs vitaminhatásuk, ill. megegyeznek egy korábban azonosított anyaggal. Azt azért mindenképpen el kell mondani, hogy az elnevezések kategorizálása és egységesítése nem ment könnyen. Számos kutató fenntartotta magának a jogot, hogy az általa felfedezett anyagnak ő maga adjon nevet.

A folsav története

Felfedezése az 1930-as évek elején kezdődött, amikor Indiában dr. Lucy Wills élesztővel kezdte el kezelni a terhes nők körében nagyon elterjedt makrociter anémiát. Többéves vizsgálatok után sikerült izolálni a hatóanyagot, amelyet M-vitaminnak, U-faktornak, Bc-vitaminnak is hívtak, míg ki nem derült, hogy a különböző nevek egy azonos vegyületet takarnak.

A folsav elnevezés a latin folium szóból ered, és levelet és lombozatot jelent, amely arra is utal, hogy fő forrásai elsősorban a növényi levelek.
A folsav egy vízben oldódó vitamin, ami nem egyetlen vegyület, hanem több hasonló hatású és felépítésű pteridin-származék (folátok). A pteridin, az alapvegyület a természetben nem fordul elő szabad állapotban, de léteznek biológiailag igen jelentős származékai. A redukált folsav koenzimként (tetrahidrofolsav) működik közre egyes aminosavak, porfirinek és a DNS metabolizmusában.

aktivitás

A folsav biológiailag nem aktív. Biológiailag a tetrahidro-folátnak és más származékainak dihidro-folsavvá májban történő átalakulásának van jelentősége. A bélfalunk hámsejtjei tartalmazzák azt az enzimet, amelynek segítségével a sejtek számára „fogyasztható” állapotúvá alakulnak a folsavmolekulák,. Ezért, ha valaki bélbetegségben szenved, különösen figyelni kell a folsav egyensúlyára!

Mihez szükséges a B9 vitamin?

  • Az agy működéséhez.
  • A vese működéséhez.
  • A pajzsmirigy működéséhez.
  • A köztiagy működéséhez.
  • A vérlemezkék képzéséhez
  • agy
  • vese
  • pajzsmirigy

A folsav Nélkülözhetetlen élettani hatásai

Különösen várandós édesanyáknak fontos, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért a terhességre készülő nőknek, állapotos kismamáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása!
A cink és folsav együtt való kiegészítő adagolása elősegítheti a spermiumok életképességét mind a fertilitásukban csökkent képességű és normál képességű férfiak esetében.

A sejtek osztódása szempontjából szervezetünk számára elengedhetetlen vitamin.
Szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezek képzésében,
az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében.
Hozzájárulhat a gyomor, a bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez.

Mikor kell a folsav?

A folsavhiány következtében kialakuló kórkép lehet:
– vérszegénység,
– neurológiai zavarok,
– vegetatív zavarok,
– pszichiátriai zavarok (álmatlanság, ingerlékenység, feledékenység, depresszió),
fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc).

Ha nem jut a szervezet elegendő folsavhoz, akkor férfiak esetén a megemelkedett homociszteinszint következtében érelmeszesedés alakulhat ki.
Zsírszéklettel járó emésztési rendellenesség is létrejöhet.

A folsav forrása

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.

Nyersanyagok folsavtartalma 100g-ra vetítve milligrammban a következő:
Búzaliszt 16
Rizs 29
Paradicsom 37
Bimbós kel 61
Száraz bab 130
Teljes szójaliszt 190
Sertésmáj 205
Marhamáj 230
Búzacsíra 400

Természetes formában tartalmazza a tojássárgája, szója, banán. Megtalálható a citrusfélékben: a citromban, a narancsban; ezenkívül sok zöldségben (általában a zöld levelesekben): a zöldbabban, a karfiolban, a brokkoliban, a bimbóskelben, a parajban, a spárgában; a hüvelyesekben: a lencsében, a babban, a borsóban; valamint a csonthéjasokban (mogyoróban, dióban, mandulában) és a teljes kiőrlésű termékekben is.
Jelentős mennyiség van az élesztőben, a búzacsírában, zabpehelyben és a friss gyümölcsökben. A húsfélék közül egyedül a máj rendelkezik jelentős folsavtartalommal
A céklára úgy kell gondolnunk, mint a vörös spenótra – tele van folsavval (B9 vitamin) és természetes pigmentekkel, amelyek segítenek megelőzni a rák kialakulását. Hogyan fogyasszuk? Nyersen (salátába reszelve), mert mint sok más zöldség és gyümölcs, hő hatására a cékla is elveszíti magas antioxidáns tartalmának nagy részét.

A Folsav szükséges mennyisége

A tudomány mai állása szerint napi 0,15 mg szükséges a szervezet egészséges működéséhez. Az USA RDI előírása szerint 0,4 mg/nap,  az EU RDA szerint: 0,2 mg/nap
Terhesség idején 0,4-0,8 mg B9-vitamin bevitele ajánlott.

USA RDI mg/nap

eu rda mg/nap

terhesség mg/nap

tudósok szerint mg/nap

Természetes formában tartalmazza a tojássárgája, szója, banán. Megtalálható a citrusfélékben: a citromban, a narancsban; ezenkívül sok zöldségben (általában a zöld levelesekben): a zöldbabban, a karfiolban, a brokkoliban, a bimbóskelben, a parajban, a spárgában; a hüvelyesekben: a lencsében, a babban, a borsóban; valamint a csonthéjasokban (mogyoróban, dióban, mandulában) és a teljes kiőrlésű termékekben is.

Jelentős mennyiség van az élesztőben, a búzacsírában, zabpehelyben és a friss gyümölcsökben. A húsfélék közül egyedül a máj rendelkezik jelentős folsavtartalommal.

A céklára úgy kell gondolnunk, mint a vörös spenótra – tele van folsavval (B9 vitamin) és természetes pigmentekkel, amelyek segítenek megelőzni a rák kialakulását. Hogyan fogyasszuk? Nyersen (salátába reszelve), mert mint sok más zöldség és gyümölcs, hő hatására a cékla is elveszíti magas antioxidáns tartalmának nagy részét.

Tudtad?
A folsav sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12 vitamin szükséges. A szervezet jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes.

A szervezetben raktározott folsav teljes mennyiségének kb. fele található a májban. Az egészséges ember mintegy 5–15 mg folsavat raktároz a szervezetében.

A folsav érdekes tulajdonsága, hogy felszívódása tiszta állapotban a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. Egy egészséges ember 5-15 mg folsavat raktároz szervezetében, és körülbelül 150-200 µg folsav pótlása szükséges naponta. A napi ajánlott folsav mennyiség fedezhető három tálka vitaminnal dúsított gabonapehely elfogyasztásával. Túladagolni nem lehet, de a túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.

A Folsavnak fontos szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.

A legjobb természetes folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a spenót), a gyümölcsök és az élesztő.

A hibás enzimek működése folsavval javíthatók: a tudomány 600-nál több olyan enzimet ismer, amely vitaminokat, ásványi anyagokat használ működéséhez. Az enzimeknek sok variánsa létezhet. A mutáció következtében kialakult módosulatok általában csökkentik az enzim hatékonyságát.  Amikor a kutatók megfelelő koncentrációban folsavat adagoltak az élesztőkultúrákhoz, sikerült helyreállítaniuk az enzim működését.

Folsavhiány

A folsav hiány szokatlan a nyugati táplálkozásban. A szervezetünk normál körülmények között 500-20 ezer μg folátot tárol. Az étkezésünkből származó hiány már hónapokkal korábban jelentkezik. Becslések szerint a magyar lakosság körében a folsavhiány előfordulása elérheti a 20 %-ot.

A folsavhiány tünetei

Ezt rendszerint konyhatechnikai veszteség (hosszú idejű főzés) és/vagy felszívódási elégtelenség okozza.

– Hiányának tünetei vérszegénységben is megjelenhetnek – ez a vérszegénység különbözik a B12-vitamin hiányából adódótól.

– A folsavhiány ezen túl idegrendszeri zavarokhoz, vegetatív zavarokhoz és pszichés zavarokhoz is vezethet.

– Őszülés, hajhullás, depresszió, hasmenés alakulhat ki.

– Nyelvgyulladás, és gyomor-bélrendszeri tünetek léphetnek fel.

– Az alkoholisták, az idősebbek, illetve a Chron-betegségben szenvedőknél könnyebben kialakul a hiányállapot.

A Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma lecsökken, és a normálistól nagyobb méretű vörösvértestek képződnek. A Macrocytás anémia olyan vérszegénység, amelyben a vörösvérsejtek átlagos mérete a normálisnál nagyobb, az átlagos vörösvérsejt-térfogat 94 fl vagy több (normálisan 82 és 92 fl között). → Fl = femtoliter (fl, 10-15 l)
B12 hiány: anemia perniciosa (macrocytaer anaemia) Ekkor a mag érése és osztódása késik (DNS szintézis lassú), sejtek nagyon megnőnek. Folsav hiánynál a metilcsoport beépítése a DNS-be késik (macrocytaer anaemia)

Folsavszint mérése

Akkor érdemes vizsgálatot végeztetni, ha normálisnál nagyobb méretűek a vörösvértestek  a vérszegénység vagy neuropátia tüneteinek jelentkezésekor, a B12  vitamin- vagy folsavhiány kezelése alatt.
A folsav és a B12 vitamin szerepe szorosan összefügg, ezért vizsgálatukat célszerű együtt tárgyalni.
A vizsgálatokkal a folsav és a B12 koncentrációját mérik a vérszérumban, (a vér megalvadása után megmaradó sejtmentes folyadékban). Esetenként a vörösvértestek (VVT-k) belsejében lévő folsav mennyiségét is megmérhetik, – normálisan itt magasabb a koncentrációja, mint a szérumban

a folsav Felszívódás

Felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
Érdekes módon a mesterséges készítményekből jobb a folsav felszívódása, mint a természetes forrásokból: Mesterségesen előállított készítmények esetén a felszívódása közel 100%-os, de azért természetes étrendünkből is felszívódik a folsav 90%-a.
Ha valaki nagy mennyiségű C-vitamint is szed (nem eszik C-vitamin tartalmú élelmiszereket, hanem szed), több folsavra van szüksége

Top Folsav-készítmények:

Vitabay Folsav 1000 mcg 240 db vegán tabletta

Különösen várandós édesanyáknak fontos, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért a terhességre készülő nőknek, állapotos kismamáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása!

Vitamineule Folsav 100% -os elégedettség garancia - 90 db Vegán, kis kapszula

800 μg folsav kapszulánként – tiszta nyersanyagminőség. 
Mesterséges adalékanyagok nélkül – mikrokristályos cellulóz és magnézium-sztearát nélkül – hozzáadott ízek, festékek és nanoanyagok nélkül, valamint allergiás, laktózmentes és gluténmentes.

Folsav 800 μg - 250 tabletta - vízben oldódó B9-vitamin (folsav)

A Fairvital folsav-tablettái laktózmentesek, fruktózmentesek, gluténmentesek és vegánok. Zselatinmentes, élesztőmentesek, mentesítő szerektől mentesek, mint például zsírsavak magnézium-sói (magnézium-sztearát), ízesítőszerek, tartósítószerek, peszticidek, fungicidek, műtrágyák, festékek és stabilizátorok, valamint GMO-mentes összetevők (GMO-mentes). Nincsenek allergének.