Elég ha utána gondolsz milyen gyógyszereket szedsz, vagy körbenézel otthon a házi patikádában, és máris rájöhetsz, milyen tápanyagoknak alacsony a szintje a szervezetedben.

SZTATINOK

Koenzim-Q10

Ez a vitaminszerű vegyület nélkülözhetetlen a sejtjeink energiatermeléséhez, emellett pedig hatásos antioxidáns, ám működését a sztatinok gátolják. A koenzim-Q10 szintje a szervezetben egyénileg változik, de a csökkenése komoly tüneteket és betegségeket okozhat. Enyhébb esetben krónikus fáradtságérzés, súlyosabban szív- és keringési rendellenességek forrása lehet.

ANTIBIOTIKUM

B2-vitamin

Azt már tudjuk, hogy az antibiotikum-kúrák jelentős pusztítást végezhetnek a bélflóránkban élő jótékony baktériumok között, azt viszont talán nem, hogy ennek következtében B2-vitaminból is hiányállapot alakulhat ki a szervezetünkben. A zsírok, szénhidrátok, fehérjék lebontásában is nélkülözhetetlen riboflavin pótlására ezért ilyenkor fokozottan érdemes figyelnünk. 

ANTIDEPRESSZÁNS

Szelén

Ez a mikroelem antioxidánsként is működik a szervezetünkben, emellett pedig az agyidegeket védő glutation-peroxidáz enzim egyik építőköve. Fontos szerepe van még a pajzsmirigyhormon-anyagcserében – amely hormonról egyébként tudható, hogy alacsony szintje a depresszió egyik ismert oka. 

Cink

Egyre több bizonyíték van arra, hogy ez az ásványi anyag enyhíti a lehangoltságot. Két vizsgálat is bizonyította, hogy antidepresszánsokkal együtt szedve a cink jelentősen enyhítette a depressziósok panaszait is. 

FOGAMZÁSGÁTLÓ

B12 vitamin

A fogamzásgátló tablettákról már régóta feltételezték, hogy B12-hiányt okozhatnak, amit a

legújabb kutatási eredmények be is bizonyítottak. Ezért az antibébi tablettát szedő nőknek mindenképpen érdemes gondoskodniuk a B12-vitamin pótlásáról is. 

B12-vitamin

A metformintartalmú gyógyszerek szintén gyakran okoznak B12-hiányt. Ennek tünetei érintik a vérrendszert, a gyomrot és a beleket, illetve az idegrendszert is. A vérszegénységből adódóan például fáradékonyság is jelentkezhet.

CUKORBAJ ELLENI GYÓGYSZEREK

Magnézium

A cukorbetegeknél gyakori a magnéziumhiány. Vizsgálatok alapján az is kiderült, hogy a szervezetben levő magnézium mennyisége összefügg az inzulin-érzékenységgel, s hogy a magnéziumpótlás segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

SAVLEKÖTŐK

Vas

A savlekötők általában egy vagy több lúgos hatóanyagot tartalmaznak. Jótékony hatásuk, hogy képesek semlegesíteni a túltermelődött gyomorsavat, ugyanakkor akadályozzák a szervezetben a vas felszívódását. Ennek következményeként fáradékonyság, fejfájás, szédülés, szívdobogásérzés jelentkezhet, de a torokszorítás, a nyelési zavarok is jellemző panaszok.

(forrás:blikk.hu)