A kínai koronavírus ellen nincs védőoltás, ismereteink is elég hiányosak még vele kapcsolatban. Ami viszont biztos, hogy a mindent érdemes megtenni a megelőzés érdekében, a védőmaszk, kézfertőtlenítés és az immunerősítés ez esetben is nagyon hatékony segítség.

A Vuhan-koronavírus, tudományos nevén 2019-nCoV vírus tavaly decemberben jelent meg a kínai Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban. Januárban már a világ több pontján felbukkant, Kínában pedig komoly járványt okozott: több mint ezer ember halt meg, tízezrek vannak kórházban.

Jelenleg egyedül a MEGELŐZÉS A MEGOLDÁS A KORONAVÍRUS ELLEN

  • Védelem immunerősítéssel, immuntámogatással
  • Védelem kézfertőtlenítéssel
  • Védelem szájmaszkkal

Védelem a koronavírus ellen immunerősítéssel

A megelőzés talán leghatékonyabb módszere a szervezet védekezőképességének növelése: a jól karban tartott immunrendszer nemcsak a megelőzést támogatja, hanem a gyógyulás sikerét is növeli. Az immunrendszer stimulálására és általános erősítésére is kiemelten alkalmasak a BÉTA-GLÜKÁNOK, a modern kutatások eredményei szerint e vegyületek egyre jobb eséllyel pályáznak a leghatékonyabb természetes immunerősítő címére.

Ne feledkezzünk meg persze az egészség megőrzése és a kórokozók elleni küzdelem két élharcosáról, a C- és a D-vitaminról se. Mindkettő nagyon fontos és értékes, ám adagolásuk, megfelelő szinten tartásuk igényel némi odafigyelést.

Mi is a béta-glükán?

A B-1,3-(D)-Glükánok a természetben is előforduló poliszacharidok. Nélkülözhetetlen sejtfal alkotóelemek számos baktérium, növény és gomba esetében. Az élesztőből és a gyógygombából kivon béta-glükánokat általában immunerősítő hatásukról ismerik. A kutatók kimutatták, hogy az oldhatatlan Béta-1,3/1,6-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitási szinttel rendelkezik, mint az oldható, 1,3/1,4-glükánok. A Béta-glükánok kötései és kémiai struktúrái közötti eltérések jelentős hatással vannak azok vízoldékonyságára, hatására és általános biológiai aktivitásukra.

A BÉTA GLÜKÁN Forrásai 

A Béta-1,3-(D)-glükán legáltalánosabb forrása az élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae). Azonban a Béta 1,3/1,4-glükánokat egyes gabonakorpákból is kinyerik, pl. zab és árpa, valamint egyes esetekben búzából és rozsból is. A Béta 1-3-(D)-glükánok, melyeket az élesztő sejtfalából vonnak ki, gyakran oldhatatlanok. A gabonafélékből kivont formái lehetnek oldékonyak és oldhatatlanok is. emellett egyes tengeri fűfélékből, és egyes gombafajokból is kivonhatják őket (Reishi, Shiitake, Maitake).

Szerepe az emberi szervezetben

A béta-glükán egy tudományosan alátámasztott biológiai védekezőrendszer modulátor (BDM) mely az immnrendszer mozgósítja és befolyásolja. Kiegészítőként orális fogyasztást követően a béta-glükán elsősorban a makrofágok és a dentritikus innumsejtek által emésztődik meg, és ezen a folyamaton keresztül modulálja és stimulálja az immunválaszt, ami gyakran hoz létre egy, az immunsejtek által generált gyógyító hatást. A glükánokat évek óta ezeknek az immunerősítő hatásoknak köszönhetően kutatják folyamatosan, különösen a makrofág immunsejteket és NK sejteket, valamint a T-sejteket és a B-sejteket aktiváló hatásuk miatt, beleértve egyes citokinineket és kiegészítőiket.
A glükánokkal foglalkozó szakirodalom már évtizedekre visszanyúlik, és igen terjedelmes, és tekintélyes mennyiségű új kutatási anyag is rendelkezésre áll. Étrendkiegészítőként történő alkalmazását tekintve elsősorban a Béta-1,3 és 1,6-glükánnal kapcsolatos kutatások számítanak érdekesnek. Az étrendkiegészítőkben elsősorban az oldhatatlan glükán található meg, míg a gyógyszeripar az oldékony formát használja.

Védelem a koronavírus ellen kézfertőtlenítéssel

Mivel a koronavírus szabadban is sokáig túlél, nem csak a közvetlen fertőzés elkerülésére kell gondot fordítani. Elég, ha olyan kilincset, kapaszkodót fogunk meg, aminek előtte csak a közelében egy beteg tüsszentett, és máris a kézen a kórokozó. Innen pedig egyetlen meggondolatlan mozdulattal a szervezetünkbe juttathatjuk.

Ezt előzhetjük meg a számos formában, kiszerelésben hozzáférhető, általában alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítők gyakori használatával, illetve rendszeres és alapos kézmosással. A lényeg, hogy megfelelően alkalmazzuk, egyetlen kis bőrfelület se maradjon ki – a módszerekről itt olvashat bővebben.

Védelem a koronavírus ellen szájmaszkkal

A száj- és arcmaszkok fizikailag állják útját a cseppfertőzéssel terjedő kórokozóknak. A vírus a tüsszentéssel, köhögéssel, sőt beszéddel a levegőbe jutó apró nyálrészecskékre tapadva jut a levegőbe, majd egy másik emberbe. A maszkok nem jelentenek 100 százalékos védelmet, de nagy mértékben csökkenthetik a fertőzés veszélyét, ezért orvosok világszerte ajánlják.

Többféle típusuk létezik többségük viselése minimális kellemetlenséggel jár, folyamatosan rajtunk lehet utcán, közlekedési eszközökön, munkahelyen – az arc- és szájmaszkokról itt olvashat bővebben.

Mit kell még tudni a Koronavírusról?

Aktuális információk az ÁNTSZ oldalán a WHO (az Egészségügyi Világszervezet) jelentései alapján.