Egyre népszerűbbek azok a trendek, amik az ételek előre csomagolását hirdetik. A divatos hóbort ugyanakkor jelentős kockázatokkal is járhat, ami nem csak az elhízás. Mi az a BPA? Félnünk kell tőle egyáltalán?

Ha a vasárnap estéi azzal telnek, hogy az elkövetkezendő hét menüit készíti elő, akkor valószínűleg egy olyan közösség része, amelynek általában a fogyókúrás-trénerek, az élelmiszer-bloggerek és a táplálkozási szakemberek a tagjai.

Ez az elhanyagolhatónak egyáltalán nem nevezhető közösség szinte robbanást idézett elő a közösségi médiában. Az Instagramon 5,5 millió kép található az ételek és a napi menük összekészítésének, dobozolásának témájában.

Több csomagolt étel = több elfogyasztott vitamin?

A tökéletesen kiporciózott ételek igazi kattintásvadász tartalmak, ráadásul maga a koncepció a diéta szempontjából is előnyös – kutatások szerint. Azok az emberek tehát akik az ételkészítéssel több időt töltenek el, sokkal egészségesebb étrendet követnek egy 2014-es amerikai tanulmány szerint.

Ezek az emberek több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, a gyorséttermekbe is fele olyan gyakran járnak mint azok, akik naponta kevesebb mint egy órát töltenek el főzéssel, ráadásul pénzt is takarítanak meg.

Nemrég egy 40000 főből álló francia csoporton végzett kutatás azt az eredményt találta, hogy azok, akik legalább a hét néhány napján saját maguk által csomagolt ételt fogyasztanak kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, illetve szorosabban kapcsolódnak a táplálkozási irányelvekhez.

Ráadásul az ételek előkészítése változatosabb ételeket is eredményezett a hét során.

A porciók méretei és összetevői azonban egyaránt fontosak, mivel nem ugyanannyi energiát tesz ki egy vízben gazdag gyümölcs vagy zöldség, mint egy gyorséttermi étel vagy cukorka. Ha ételét előkészíti már korábban, az nem csak azt segíti elő, hogy a megfelelő adagot fogyassza, hanem elkerüli az egészségre ártalmasabb ételek csábítását is.

Tároljuk ételeinket műanyagdobozokban, de ne helyezzük őket mikrohullámú sütőbe!

Veszélyes helyen tároljuk ételeinket?

Az élelmiszerek műanyag dobozokban tárolása ugyanakkor egy teljesen más veszélyt is jelent, mivel így már nem táplálkozásunk nem csak a cukorról, a szénhidrátról és a testmozgásról szól – mondja Dr. Aly Cohen reumatológus.

A kémiai anyagok csökkentése ezekben a dobozokban kulcsfontosságú, mivel ezek a vegyszerek zavarhatják a hormonfunkciót, ezáltal súlynövekedést idéznek elő. Csak azért, mert ezeknek az anyagoknak nincs nyilvánvaló hatása pl. kiütés, attól még ugyanúgy lehetnek károsak testünkre.

Mi az a BPA?

A BPA nevű anyag tehető felelősség mindezekért, ami a polikarbonát műanyagban található. Ez van a konzervdobozokban is, illetve sok más anyagban amivel napi kapcsolatban vagyunk, például a mobiltelefonjaink is tartalmazzák.

A BPA felszívódhat konzervek lenyelésével, illetve olyan papírok által is, amik felszínén BPA-t tartalmazó tinta van, ugyanakkor ez a csomagolás jelenleg a legolcsóbb a cégek számára. Gyakran a BPA-mentes címke sem jelenti azt, hogy biztonságban vagyunk, ezek a termékek akár még károsabb vegyi anyagokat is rejthetnek.

Érdemes tehát figyelnünk arra is, hogy mikrohullámú sütőnkben se használjuk ezeket az edényeket, mivel a BPA hő hatására kioldódik a dobozból.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a BPA káros hatásait?

  • Használjunk üveg, kerámia vagy rozsdamentes acél tárolókat.
  • ​Ne melegítsük a műanyag tárolóedényeinket!
  • Ne használjunk törött vagy deformált tárolókat!
  • Vásároljunk friss termékeket!

(Forrás:healthline.com)