A rák megelőzésének tökéletes titkát senki sem ismeri, de az bizonyos, hogy a prevencióban az egyik legjobb módszer az egészséges táplálkozás és a mozgás. A betegségek kialakulásában nagy szerepe van a genetikának és a környezeti tényezőknek, amik ellen kevésbé, illetve a helyes táplálkozásnak, amiért viszont nagyon is sokat tehetünk.

Léteznek olyan tápanyagok, amelyek kiemelten sokat segíthetnek abban, hogy a rákos sejtek ne támadják meg a szervezetünket. Persze ezeket rendszeresen kell fogyasztani ahhoz, hogy valóban hatása legyen az emberi szervezetre.

1.Folsavban gazdag ételek

Ha csak kevés folsav van a szervezetünkben, az mutációt okozhat a DNS-készletünkben és ez generálhat rákos megbetegedést. Folsavban gazdag a narancslé, a bab, a földimogyoró, a saláta, a kelbimbó és a spárga.

2. D-vitamin

Ez a zsírban oldódó , rendkívül fontos tápanyag vitamin segít a kalcium felszívódásában és védelmet nyújt a szívbetegség, a depresszió és a súlygyarapodás ellen. Tanulmányok igazolják, hogy a megfelelő D-vitamin-szint segíthet a mellrák megelőzésében és a tüdőrákban szenvedő emberek túlélési arányát is biztosíthatja. Napfény hatására is termelődik D-vitamin a szervezetünkben, de D-vitamint tartalmaz a tej, a tojás, a tenger gyümölcsei, a lazac és a rák is.

3. Zöld tea

Tele van antioxidánsokkal, amelyek védelmet jelentenek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A szabad gyökök károsítják a sejteket, így a szervezet legyengül, és sokkal sebezhetőbbé válik a rák támadásával szemben. A teában lévő kempferol biztosítja a védelmet. Ha valaki nem szeretne teát fogyasztani, akkor más táplálékokkal is beviheti ezt a vegyületet a szervezetébe, például őszibarackkal, almával, paradicsommal, szederrel vagy málnával.

4. Keresztesvirágúak

A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik a káposzta, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol. Ezek a zöldségek rákellenes anyagokat tartalmaznak, így rendszeres fogyasztásukkal csak jót teszünk az egészségünknek. A keresztesvirágú zöldségek leginkább a vastagbél- és a prosztatarákkal szemben jelenthetnek védelmet.

5. Kurkuma

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így segíthet a rák elleni küzdelemben. A gyulladás sok betegség okozója lehet, és ez alól a rákos megbetegedés sem kivétel. A kurkuma leginkább a hólyag, a gyomor és a bélrendszer rákos megbetegedései ellen nyújthat védelmet.

(forrás: https://gyogyszernelkul.com/taplalekok-amelyek-csokkenthetik-a-rak-kialakulasanak-a-kockazatat/ )