Az életmódunk, az örökös rohanás, az időhiány sajnos arra késztet bennünket, hogy olyan étkezési szokásokat alakítsunk ki, amelyek káros hatással vannak a szervezetünkre, épp ezért néhány fontos szabályt be kell tartanunk egészségünk védelmének érdekében.

1. Azért egyél, hogy élj, ne azért élj, hogy egyél!

Nem az étkezés a legfontosabb dolog az életünkbe, csak hozzátartozik az életünkhöz ahhoz, hogy életben maradjunk. Nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, mert az egészséges táplálkozás hozzásegíti a szervezetünket a helyes működéshez, míg az egészségtelen ételek rombolják és mérgezik a szervezetünket.

2. Az éhségérzet az igazi jel, az étel megkívánása csak illúzió

Egy étel utáni vágyakozás pszichológiai folyamat, az éhségérzet pedig egy valós folyamat, amely a gyomorban lezajlik. Az éhségérzet megjelenésekor a szervezetünk azt jelzi, hogy táplálékra van szüksége, ezzel szemben egy étel megkívánása érzelmi hátterű is lehet. Nagyon kevés embernek sikerül leküzdenie az étel utáni sóvárgás érzetét, ez az akaraterő hiánya. Nagyon hasznos a vallásos böjt, mert hozzásegíti az embereket az akaraterő fokozásához. Az étvágy készteti az embert a mértéktelen táplálkozásra, ezért tanácsos letenni a kanalat, mielőtt úgy éreznéd, hogy jóllaktál. Így a gyomor csak félig lesz tele. A fennmaradó rész negyede a gyomor térfogatából a vízbevitel miatt fontos, a másik negyed rész pedig üresen kellene maradjon, az ételek megemésztéséhez. Ha a gyomor túl van terhelve étellel, akkor a szervezet nagyon sok energiát fordít az étel megemésztésére, ez az energia sokszor nagyobb mértékű mint amennyit a gyomorba bevitt ételből nyer. Biztosan éreztétek már ti is ha túlságosan jóllaktok, fáradtak és álmosak lesztek, ez azért van mert a szervezet ilyenkor az összes energiát a gyomorra fordítja.

3. Ahogy iszol, úgy élsz

Az emberi testet legnagyobb részben víz alkotja, ez az élet alapja. Vegyünk példát a növényvilágból, ha egy növény nem jut elegendő folyadékhoz, akkor rövid időn belül elpusztul, ehhez hasonló dolog történik az emberi szervezettel is. Nagyon fontos a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás, amely a mi éghajlati klímánknak megfelelő, nyári időszakban 2 – 3 liter, télen pedig 1,5 – 2 liter. Étkezés előtt 30 perccel ajánlatos egy pohár vizet, vagy gyógyteát el fogyasztani, mert segít az emésztésben. Étkezés után pedig kerülni kellene a folyadékbevitelét, hogy ne oldja fel az emésztő folyadékot és ne nehezítse az étel megemésztését.

4. A folyékony élelmiszer

Az emberi nyálnak nagyon fontos szerepe van az emésztésben, ez arra hívja fel a figyelmünket, hogy a szilárd ételt sokáig kell rágni ahhoz, hogy majdnem folyékony legyen, ebben segít az emberi nyál. Míg a folyékony élelmiszereket, mint a tej, a leves, a gyümölcs -, és zöldséglevek nem kell rágni, de nem kell egyből lenyelni, érdemes kicsit forgatni a szánkban, hogy a nyállal érintkezzenek.

5. Élvezd, hogy üres a gyomrod

Ne egyél gyorsan és ne egyél sokat, még akkor sem ha finom étel van előtted. Az étel addig kell a szádban legyen, ameddig érzed az ízét, ez a technika hozzásegít a teltségérzet eléréséhez, még akkor is ha a szokásosnál kevesebb mennyiségű ételt fogyasztasz, mert az agy a telítettség érzését továbbítja, de a gyomor nem telítődik.

6. Ne fuss két nyúl után.

Ha leültél enni akkor ne foglalkozz csak az étkezéssel, ha evés közben tv-t nézel, vagy olvasol, akkor az agy nem tud csak az emésztésre koncentrálni. Az az igazság, hogy ha evés közben más elfoglaltságod is van, akkor nehezebben éred el a jóllakottság érzetet, mert másra is figyelsz és az emésztés az egészségre káros módon történik.

7. A reggel az elmúlt esetével kezdődik.

Az utolsó étkezés lefekvés előtt 4 órával kellene történjen. Az ideális lefekvés előtt 7 órával lenne. Ezek a számok, azt mutatják, hogy mennyi idő alatt tudja feldolgozni a szervezet az ételeket. 4 óra szükséges a zöldség és gyümölcs feldolgozásához, 7 óra pedig a hús feldolgozásához. Az alvás ideje alatt csökken a szervezet tevékenysége. Ezek a tényezők sok kellemetlenséget okozhatnak a szervezetünkben, pl. az este elfogyasztott étel feldolgozatlanul marad a gyomorban, rárakódik a bélfalakra, az alvás nem lesz pihentető, ebből kifolyólag érzékelhető a reggeli fáradság, a kellemetlen szájszag és számtalan gyomor problémát is okozhat.

8. Ne ess túlzásba

Ha szeretnél változtatni az étkezéseden akkor se térj át egyik napról a másikra a legszigorúbb diétára. Radikális életmódváltás esetén előfordulhat, hogy a szervezet nem úgy reagál ahogyan szeretnéd és elmarad a várt hatás, így nem lesz kedved az életmódváltáshoz, mert nem tapasztalsz eredményeket.

9. A takarítás nem csak kívül fontos

Az emberek általában nagy hangsúlyt fektetnek a kinézetükre, az otthonuk tisztán tartására, vagy a munkahelyükön lévő tisztaságra, ugyan így kell vigyázzunk a szervezetünk belső tisztítására is. Ez azt jelenti, hogy válasszuk az egészséges ételek és italok fogyasztását és időnként tartsunk tisztítókúrát, amely méregtelenítő hatással van a szervezetünkre. A tisztítókúra nem a legegyszerűbben betartható feladat, de mégis szükséges az egészségünk megőrzése érdekében. A tisztítókúra ideje alatt, ami általában 24-48 óra, ne fogyasszunk nehéz ételt és ezt a kúrát ismételjük meg, amilyen sűrűn csak tudjuk. A vallásos emberek Nagyböjt idején, az első három napban fekete böjtöt tartanak, egy ilyen procedúra betartásához megfelelő lelki állapotra és nyugalomra van szükség.

 

10. Az vagy amit megeszel

Az általunk elfogyasztott étel a szervezetünk részévé fog válni. Ezért ha azt szeretnénk, hogy egészségesek legyünk, nagyon fontos, hogy azok az ételek amelyeket fogyasztunk, frissek és tiszták legyenek és nagy mennyiségű vitamint tartalmazzanak. Le kell mondanunk a fölösleges élelmiszerekről mint pl. a chipsek, virsli, ketchup, mert nem egészségesek.

11. Ne kombináld az egymással összeférhetetlen dolgokat

Az élelmiszerek feldolgozása a szervezet számára egy biokémiai reakció, amely savbázis alapú. Ha a szervezetben, olyan anyagok lépnek fel, amelyek egyidejűleg gátolják a savreakcióját, akkor fel lép a szükségtelen só termelődése, amely nincs jó hatással az emésztésre. Ahhoz, hogy az ilyen kellemetlenségeket elkerüljük fogyasszunk egymással kompatibilis élelmiszereket, amelyekhez egy kis segítséget nyújtunk, a következő táblázattal:

Pipa jelzi, hogy milyen típusú élelmiszert mivel lehet fogyasztani.

I. külön kell fogyasztani (40 perc eltéréssel)

II. csak a friss tejet szabad kombinálni a rizzsel.

III. A 7-es és 3-as kategóriába tartozó élelmiszereket 1:3 arányban fogyaszthatjuk

IV. Akkor amikor a szervezetnek sürgősen szüksége van több energiára, anélkül, hogy a gyomrot megterhelné.

V. dióval is.

Mit jelölnek a számok?

1. Azok a zöldségek amelyek keményítőt tartalmaznak: burgonya, répa, cékla, tök.

2. gabonafélék, liszt, teljes kiőrlésű gabona.

3. Azok a zöldségek amelyek nem tartalmaznak keményítőt: zöld színű zöldségek, gyökerek, káposzta, saláta, paradicsom, uborka.

4. Proteinben gazdag élelmiszerek: magvak, dió, tojás, halikra.

5. Gyümölcs és erdei gyümölcs.

6. Tejtermékek.

7. Hús és hal.

8 Növényi zsírok.

9. Sárga dinnye és banán.

10. Csokoládé és kakaó.

11. Szárított gyümölcsök.

12. Nincsenek kőbevésett szabályok

Ha kiválasztasz magadnak egy diétát akkor egy bizonyos étkezési módhoz tartod magad. Ha a szervezeted azt jelzi, hogy valami nincs rendben mióta az új diétát alkalmazod, akkor minden képen abba kell hagyni. A szervezeted és a saját intuíciód mindig figyelmeztetni fog arra, hogy helyesen étkezel, megfelelő életmódot folytatsz, vagy sem.

(Forrás: ketkes.com)

Top Multivitamin készítmények:

GloryFeel Multivitamin 450 tabletta magas dózis

Vitaminok és ásványi anyagok – 450 tabletta elegendő 15 hónapos multivitamin kezelésre. Csak egy kis, könnyen lenyelhető tabletta naponta! A-Z vitaminok – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E vitaminok, kalcium, cink és szelén.

ESN Vitamin Stack, 120 kapszula

ESN Vitamin Stack az egészséges életért

Az ESN Vitamin Stack 13 vitaminból áll.

A gyógynövényes kapszulák számos alapvető tápanyagot tartalmaznak az egészséges test számára.

A szervezet létfontosságú anyagainak hiánya, amelyek felelősek a szervezet alapvető feladataihoz, negatív hatást gyakorolhatnak az emberek egészségére, regenerálódására és teljesítményére.

Vitaminok és ásványi anyagok 365 Tabletta

A Nu U Nutrition multivitamin és ásványi tablettái a férfiak és a nők számára 24 vitamin és ásványi anyag minden tablettában.
A vitaminok és ásványi anyagok mindennapos táplálkozási szükségleteinek 100% -át vagy annál többet biztosítja.