A testünk folyamatosan információt közöl velük. Így könnyen megtudhatjuk, hogy milyen az egészségi állapotunk, mikor érdemes betegségre gyanakodni, vagy szenvedünk-e valamilyen tápanyaghiányban.

A fejbőr korpásodása

Sok oka lehet, de a leggyakoribb az, hogy hiányzik valamilyen tápanyag a szervezetünk számára. Általában az egészséges zsírsavhiányt jelzi. Az esszenciális zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak a legfontosabbak, mivel ennek hiányában válhat szárazzá a fejbőrünk. Az alfa-linolénsav is nagyon fontos tápanyag a szervezetünk számára. Ez megtalálható a dióban és a lenmagban.

Ez lehet a haja baja

A B-vitaminok hiányát jelezheti a száraz és törékeny haj. A vékony és töredezett haj oka lehet például a folsavhiány, amely megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben. De a zöld leveles zöldségek is gazdag forrásai a folsavnak, például a spárga vagy a spenót.

Az ősz hajszálak megjelenéséért a réz hiánya tehető felelőssé. A réz szerepet játszik a melanintermelésben. Milyen táplálékok tartalmaznak rezet? Az osztriga, a kagyló és a gomba.

Sebek, repedések

A B12-vitamin hiányának egyik legszembetűnőbb jele a sebek és a repedések megjelenése a szájüregben vagy az ajak belső felén. A baromfi és a tojás is tartalmaz B12-vitamint, így érdemes azt beilleszteni az étrendbe.

A körmök bordázottá válhatnak, ha túl sok gyomorsavat termel a szerveztünk. Ilyenkor nem hasznosulnak a szervezetbe juttatott ásványi anyagok és vitaminok. A probléma orvoslására sokan savlekötő gyógyszereket szednek, pedig a vízzel hígított almaecet is nagyon sokat segíthet, ráadásul még olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek az emésztésre vannak jó hatással.

Napvitamin hiány

Ha annak ellenére fáradt, hogy elegendő időt szánt az alvásra, lehet, hogy D-vitamin-hiánya van. A D-vitamin hihetetlen, hogy mennyi energiát ad a szervezetnek. A legtöbb D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de természetesen a tejtermékben is megtalálható ez a vitamin.

Sebezhetőség

Ha könnyen alakul ki zúzódás, véraláfutás a végtagjain, akkor elképzelhető, hogy C-vitamin-hiányban szenved. A C-vitamin nemcsak az erek egészségét szolgálja, de a kollagéntermelésben is részt vesz. C-vitaminban gazdag táplálékok: szeder, paprika, paradicsom, citrom, narancs, homoktövis, csipkebogyó.

(Forrás: gyogyszernelkul.com)