Jód: nyomelem; mikroelem

A jódról sokan tudják, hogy a pajzsmirigy-hormonok egyik alkotója, és talán azt is tudják néhányan, hogy a káros környezeti radioaktív sugárzások kivédésében is szerepe van. A „sugárzásvédő” hatás elég érdekes módon működik: megfelelő jódellátottság esetén a szervezet a radioaktív jódot nem engedi felszívódni és beépülni. Normális állapotban egy felnőtt szervezetében mintegy 15-20 mg jód található.

VitaminokÁsványi anyagok

Röviden és tömören

Mihez szükséges a jód?

  • Pajzsmirigyhormonok termelése
  • Anyagcsere szabályozása
  • Vérkeringés szabályozása
  • Idegrendszer működése

Mennyi az annyi?

Mennyi szükséges belőle?

A jód felszívódása függ a szervezet jódtelítettségétől. A felszívódását elég sok növény befolyásolja, többek között a kelkáposzta, fejes káposzta, retek, kelbimbó. Ezeken kívül hatással van rá még a fluorid és a nitrát is, mindkettő gátolja.

Miben található meg?

A legjobb jódforrást az emberi szervezet számára a tengeri halak, a kagylók, a tengeri só, és a jódozott só jelenti. Jódtartalma ellenére a napjaink táplálkozási szokásai mellett egyébként is túlzott mértékű nátriumbevitel miatt a só fokozott fogyasztása

Hiányállapotok

Jód hiányában az anyagcsere lassul, depresszió lép fel, a szérumban az össz-zsiradék szint nő, fiatal korban kreténizmus léphet fel, várandós anyáknál a magzat elhalása, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek jelentkeznek. Általános tünet a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása.

Túladagolás

A túlzott jódbevitele fokozott pajzsmirigyműködést eredményez, toxikus tünetekkel együtt.

Jódforgalom a szervezetben

A jód a pajzsmirigyhormonok, azaz a tiroxin és trijódtironin alkotórészévé válik, így fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban, a növekedésben és az idegrendszer működésében.

Mit jelent ez?

A pajzsmirigyhormonok központi szerepet játszanak a sejtek életműködésének és anyagcseréjének szabályozásában.

Ideális jódellátottság

A szervezet jód ásványi anyag tartalma 15-20 mg, egyes kutatások szerint, optimális jódellátottság mellett (napi igény -RDA / OÉTI alapján- kb. 0,15-0,18 mg) a radioaktív jódot a szervezet nem engedi felszívódni, így a radioaktív sugárzás kivédésében is szerepet játszhat a jód ásványi anyag.

Jódaffinitás

A pajzsmirigy hormont termelő sejteknek erős a jódaffinitása, jód megkötő képessége. A táplálékkal (pl. spenót, tengeri halak, jódozott só, tengeri hínárban, nagy barnamoszatban) illetve a vízzel és a jódtartalmú ásványvízzel bekerült jodid 90%-át a pajzsmirigysejtek veszik fel, és egy, a sejtben képződött fehérjébe (tireoglobulin) építik be. Fehérjéhez kötődve – 4, illetve 3 jódot tartalmazó molekulák alakulnak ki (kolloidok, ún. jódozott-fehérjék). 

További lépések

A pajzsmirigy hormon kiválasztásakor a fehérjéről lehasad a négy jódot tartalmazó molekula (tiroxin, T4 lesz), és kisebb mértékben a 3 jódot tartalmazó molekula (tiroxin, T3-lesz).

A véráramba került tiroxin plazmafehérjéhez kötötten kering tovább (mint „raktár”), a szöveti keringés során pedig fokozatosan szabaddá válik, majd trijódtironinná válik (aktívabbá válik). 

Tudtad?

A szellemi fejlődésünk múlik rajta

A pajzsmirigy hormonok elengedhetetlenül szükségesek a magzati és a megszületés utáni időszakban a normális testi és szellemi fejlődéshez, az idegrendszer érési és differenciálódási folyamatához. Az idegrendszer működéséhez, az élénk szellemi és motoros (mozgás) működéshez pedig egész életen át szükség van a megfelelő jód ásványi anyag ellátottságra. Szükséges ezen kívül a jód ásványi anyag a csontok megfelelő ütemű hossznövekedési folyamatához is.

Tudtad?

Ha jön a hideg

A pajzsmirigy hormonok élénkítik a sejtek (harántcsíkolt izom, májsejtek, idegsejtek) anyagcseréjét, mind az építő, mind a lebontó (ezt nagyobb mértékben) folyamatokat serkentik, és részt vesznek a hideghez való alkalmazkodásban is (hideg környezetben vagy pszichés izgalom hatására fokozódik a pajzsmirigy hormonok képzése és kiválasztása).

Tudtad?

Ha kell egy kis energia

Az energiafelhasználásban, energiaforgalomban nagy szerepet játszanak azzal, hogy csökkentik a nagy energiájú foszfátkötés képződést, másrészt gyorsítják a sejtekben az energiaigényes Na-pumpa működését, ezzel emelve az alapanyagcserét, energiafelhasználást. A Na-pumpára való hatásuk lehetővé teszi az adrenalin és noradrenalin hormonok hatékonyabb működését, ezzel többek között emelve a szív frekvencia számát (nő a pulzusszám).

Tudtad?

A pajzsmirigyműködések zavarai

A jódhiányból eredő (jódhiányos endémiás területek- Nyugat-Dunántúl, Nyírség-, ahol alacsony a víz illetve a talaj jódtartalma) vagy a pajzsmirigyszövet elégtelen fejlődéséből adódó csökkent hormontermelés csecsemőben a szellemi és mozgási fejlődés elmaradását okozza (kreténizmus), valamint csökkent növekedési ütemmel jár. Felnőttben a jód ásványi anyag hiány és ezzel a csökkent pajzsmirigy működés a szellemi és mozgási működések, az anyagcsere folyamatok lelassulására vezet, s ezt a szövetközti fehérje és víz felszaporodása kíséri (mixödéma), illetve a pajzsmirigy megnagyobbodása (jódhiányos golyva). Felnőttben általában a jód ásványi anyag hiányon túl még a pajzsmirigy gyulladása okozhat golyvás állapotot, ha ez csökkent tiroxin hormontermeléssel jár, akkor tiroxin adagolásával pótolható, kezelhető a hiány.

Tudtad?

Ha túl sok a jód

A pajzsmirigyhormonok fokozott termelésekor (Basedow-kór) a lebontó (katabolikus) folyamatok túlsúlya lefogyáshoz, az alapanyagcsere felgyorsulása miatt állandó melegségérzethez, a szívműködés gyorsulásához, és az idegrendszer fokozott működéséhez (a beteg nyugtalan, remeg a keze, gyors a beszéde, hőemelkedés, súlyos esetben magas láz, hasmenés, menstruációs zavarok, stb.) vezet. A fokozott pajzsmirigyhormon termelés létrejöhet a pajzsmirigy körülírt daganatos elváltozása miatt, vagy az egész mirigyállomány jóindulatú megnagyobbodása (struma) miatt, illetve autoimmun betegségben.

ez is érdekes lehet

milyen témák érdekelnek másokat?

“Tények és tévhitek a vitaminokról”

 Elég, ha helyesen és vitamindúsan táplálkozol, vagy mindenképp szükséged van étrend-kiegészítő tablettákra?

“Kevéssé ismert vitaminfajták”

Vitaminfajták, amiket keveset emlegetünk, pedig  szükség van rájuk. Mire jó a P-, az F- vagy a H-vitamin!

“Antivitaminok!”

Szerkezetüket tekintve a vitaminokhoz hasonló vegyületek, de élettani hatásuk hiányzik; illetve gátolják azok működését.

„Mi kell a nőnek?”

Ezek a vitaminok biztosan! Vannak kimondottan a gyengébb  nemnek javasolt vitaminok is. Top 10 vitamin nőknek!