Bebizonyították, hogy fél napon át tart a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása. Ezért a megfelelő hatás érdekében érdemes azonnal felhasználni, mert gyorsan megbarnul, a benne található illóolajok pedig hamar elpárolognak. Antibakteriális hatását a glikozidok biztosítják, a káliumtartalma pedig a veseműködést serkenti. A reszelt tormát ezért vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, megfázásra a torma és méz keveréke válhat be a gyógyuláshoz.

A torma (Armoracia rusticana) tulajdonságai alapján a gyógynövények és a fűszernövények közé is sorolható. Az évelő, lágyszárú növény, fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is átvészelik: télen, pincében homok közé téve akár egy éven keresztül is eltartható.

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart – írta a Magyar Mezőgazdaság. A növény fogyasztása különösen a hideg időszakban javasolt, az immunrendszer megerősítésére.

Amennyiben már megtörtént a baj, tormakúrával lehet enyhítheti a megfázás tüneteit. Ilyenkor naponta 1-2 kiskanállal kell megenni belőle, és lényeges, hogy a torma kúraszerű fogyasztása legalább 2 hétig tartson.

Már a tormagyökér reszelése is jó hatást tesz az orrmelléküregekre, mivel a könnyfakasztó erős illóolajok orrváladék képződését okozzák. Hányinger csillapítására a reszelt, forralt torma gőzének belelélegzése javasolt. Ilyenkor a felszabaduló illatanyagok csökkentik a panaszokat, mivel ellazítják az izmokat, így a rosszullétet és a fejfájást is enyhítik.

 

Reuma kezelésére is alkalmas

Azt már a Termálfürdő.hu írta meg, hogy a torma reumatikus panaszokra is eredményesen alkalmazható. A frissen reszelt gyökeret fekete nadálytőkrémmel, csalánkrémmel, vagy friss csalánnal keverve azzal a reumás testrészeket kezelve hatékonyan csillapítja az izom-és ízületi fájdalmakat.

A népi gyógyászatban is alkalmaznak tormapépet reumatikus fájdalmak csökkentésére. Ehhez 1 egész lereszelt gyökeret liszttel és zsírral dolgoznak össze. Olyan állagúnak kell lenni, hogy a fájós testrészre masszaszerűen fel lehessen tapasztani.

Addig érdemes a bőrön hagyni, amíg a csípő érzés megerősödik. A felpuhított bőr pórusain keresztül a torma illóolaja beszivárog a fájdalom helyére és ott fejti ki a hatását, ezáltal pedig a fajdalom sokkal enyhébb lesz.

 

 

(Forrás: magro.hu)