A B12-vitamin

cianokobalamin,

azaz

ciano- és kobalt-tartalmú amin

felfedezése a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) gyógyítására tett kísérletek során történt.

így fedezték fel A B12-vitamint

Bemutatjuk a B12-vitamin felfedezésének legfőbb állomásait, ismert kutatóit.

k

17. sz. Paullini

Nyers máj gyógyszerként való felhasználása.

1917. Whipple

Nyers máj adagolása a vészes vérszegénység gyógyítására.

1926. Minot és Murphy

 Nyers máj és teljes májkivonattal a vérszegénység kezelhető – beadás injekcióval (1934 orvosi Nobel-díj). DE a hosszan tartó kezelés allergiás reakciókat vált ki.

1930. Day, Langston és Sukers

Hiányos étrenden tartott majmok (monkey) nem mutatnak hiánytüneteket, ha májat vagy sörélesztőt is kapnak – a máj és a sörélesztő vitamint is tartalmaz: M-vitamin?

1938. Castle

Azt tapasztalta, hogy a szájon adagolt májkivonat egyes esetekben nem hatásos, ilyenkor a gyomornedv mindig kóros – a gyomor olyan anyagot termel (intrinszik faktor – egy fehérje, melyet a gyomornyálkahártya termel), ami a májkivonatban és a táplálékban lévő hatóanyag (extrinszik faktor = B12-vitamin) felszívódását segíti. Az intrinszik és extrinszik faktor a bélben egyesül, majd a májban tárolódik. Megfigyelte, hogy a vérképzés során a csontvelőben érési folyamat megy végbe, melynek során a megaloblasztok normális vörös vértestekké alakulnak. Ez az érési folyamat nem megy végbe tökéletesen valamelyik faktor hiányában.

1947. Shorb

 A májkivonatok hatóanyaga megegyezik bizonyos tejsav-baktériumok (Lactobacillus lactis) növekedési faktorával.

1948. Folkers

A sztreptomicin gyártásánál kapott anyalúg is nagy mennyiségben tartalmazza a hatóanyagot.

1948. Vickes, Folkers és mtsai

Tiszta, kristályos állapotban való előállítás: B12-vitamin elnevezés.

1950-54. Todd

 Lebontási termékek vizsgálata. Hodgkin (röntgendiffrakciós vizsgálatok) → szerkezetfelderítés: kobalttartalmú korrinvázas szerkezet: kobalamin.

1955-57. Todd

A szerkezet igazolása kémiai módszerekkel.

1971. Woodward

Teljes szintézis megvalósítása – csak elméleti jelentőségű, ipari vonatkozása nincs, mert rendkívül drága.

Az izolálások során több fajta kobalamint is felfedeztek,

 melyekben az azonos korrinváz- és kobalttartalom mellett eltérő csoportok találhatók.

Az izolálások során több fajta kobalamint is felfedeztek, melyekben az azonos korrinváz- és kobalttartalom mellett eltérő csoportok találhatók: CN-csoport: cianokobalamin → B12-vitamin OH-csoport: hidroxokobalamin → B12a-vitamin NO2-csoport: nitrokobalamin → B12b-vitamin

Kiderült, hogy az állati takarmányokban lévő, korábban az állatok számára növekedést fokozó komponensként számon tartott ún. APF-faktor (= állati (animal) protein faktor) is azonos a B12-vitaminnal:

Whiteson és mtsai

Rubin és Bird

Lillie és mtsai

Ott és mtsai

így hívták a B12-vitamint azelőtt

A B12-vitaminná való elnevezés előtt a következő nevekkel is szerepelt:
Zooferin, X-faktor, Erytrotin, Physin, Extrinsic faktor.

A kobalamin több hasonló szerkezetű vegyület összefoglaló neve – cianokobalamin, hidroxokobalamin, nitrokobalamin.

kobalaminok

A kobalaminok a májban CN-, OH- vagy NO2-csoport helyett dezoxi-adenozint vesznek fel, ezáltal a vitamin aktív koenzimmé alakul:

  • a cianokobalamin sötétvörös, tű alakú kristályos anyag; higroszkópos 
  • vízben, alkoholban jól oldódik, éterben, acetonban, kloroformban nem
  • erősen balra forgató, diamágneses vegyület
  • hevítésnek jól ellenáll (210 °C felett feketedik, 300 °C felett bomlik )
  • lúgok és savak gyorsan bontják
  • fényre érzékeny, hatására bomlik; UV-elnyelés: lmax = 361 nm

Felszívódás, átalakulások

A szervezetbe kerülő kobalamin a felszívódás előtt, majd a felszívódást követően többféle fehérjéhez kötődik és általuk szállítódik.

k

A gyomor savas pH-ján (pH = 1-2) a táplálékfehérjéhez kötött B12-vitamin a gyomorsav hatására leválik a fehérjéről, és a nyálból származó R-fehérjéhez kapcsolódik.

A duodenumban a R-fehérjét a tripszin eldarabolja, a felszabaduló vitamin így hozzá tud kapcsolódni a gyomornyálkahártya által termelt intrinszik faktor (IF) fehérjéhez, amelyet a tripszin nem képes lebontani.

Az IF-B12 komplex aztán az ileum falán pH > 5,6 közegben fajlagos és nagy specifitású receptorok segítségével szívódik fel; a felszívódáshoz Ca2+-ionok jelenléte is szükséges.

A vérbe került B12 a plazmában szintén specifikus transzportfehérjékkel szállítódik (TC = transzcobalamin fehérje).

A TC-I -hez kötődött B12 átmenetileg a plazmában maradva raktárként funkcionál.

A TC-II a szervezet valamennyi mitotikus sejtjéhez szállítja a B12-t a sejtanyagcseréhez szükséges mennyiségben.

A TC-III

granulocita eredetű, a májba transzportálja a B12-t tartóstárolás és átalakítás/kiválasztás végett (a májban a feltétlenül szükséges napi mennyiség kb. 1000-szerese raktározódik, ami 3-5 mg).

A májban a CN-, OH- vagy NO2-csoport kicserélődik dezoxi-adenozin csoportra, és kialakul a koenzim forma. Ürítés: vizelettel piridoxinsav formában.

A B12-vitamin élettani szerepe

A B12-vitamin a B12koenzim előanyaga!
Transzferáz koenzimként C1-csoportok (fragmensek) molekulán belüli átvitelét végzi: elágazó lánc ↔ egyenes lánc közti belső átalakítás.

b

metil-malonil-CoA-mutáz enzim koenzimje.

homocisztein-metil-transzferáz enzim koenzimje

A B12-vitamin-hiány jelei

Sápadtság

Gyomorproblémák

Mérsékelt sárgaság (citromsárga bőr

Étvágytalanság

Emésztési zavarok

Nyelvgyulladás: glossitis (sima felszínű nyelv) – ízlelőbimbók hiánya.

A fenti tünetek utalhatnak

 vészes vérszegénységre (anaemia perniciosa), mely az alábbi elváltozásokkal járhat:
– súlyos elváltozások a gerincvelőben,
– a postlateralis köteg degenerációja,
– a környéki idegek károsodása,
– funicularis myelosis.

Idegrendszeri tünetek:
– egyensúlyzavarok,
– a végtagok remegése,
– kéz és láb érzéketlenné válása.

Az eddig említett tünetek mind reverzíbilis (haematológiai) elváltozások.
Neuropszichiátriai tünetek:
– elbutulás (dementia),
– depresszió,
– nyugtalanság, ingerlékenység,
– rögeszme, hóbort (mania).

A fenti elváltozások B12-kezeléssel már nem fordíthatók vissza.
A kialakulás évekig tart, sokáig enyhe tünetekkel.

A B12-vitamin-hiány kialakulásának fokozatai:

1. Negatív B12-egyensúly (subklinikai hypovitaminozis) (a szérum homocisztein és metilmalonsav szintje normális).

2. B12-vitamin-hiány (avitaminozis) (a szérum homocisztein és metilmalonsav szintje normális).

3. B12-vitamin-hiányos vörösvértest-képzés (erythropoesis) (hiperszegmentált neutrofil sejtek megjelenése).

4. B12-vitamin-hiányos anémia (anaemia perniciosa) (valamennyi haematológiai laboreredmény kóros).

A vészes vérszegénység a B12-vitamin felszívódásának elégtelensége vagy hiánya.

Okai:

  • az intrinszic faktort termelő gyomornyálkahártya fali (parietalis) sejtjei sérültek;
  • a gyomor teljes vagy részleges eltávolítása (gastrectomia) – intrinsic faktor hiánya (M = 59000 molekulatömegű fehérje);
  • felszívódási zavar az ileum eltávolítása vagy sérülése miatt – releasing faktor hiánya;
  • bélbetegség esetén vagy a bél baktériumflórájának változása miatt – antibiotikumos kezelés után.

    Hosszú ideig tartó elégtelen kobaltbevitel esetén a bélbaktériumok nem képesek szintetizálni a B12-t.

A B12-vitamin bevitele

Az ember számára szükséges napi mennyiség: 3-4 mg kobalamin.

 

Sokat tartalmaz a:

 

  • máj (0,5-1 mg/g),
  • vese (0,15-0,25 mg/g),
  • tojás (0,005 mg/g;
  • de a sárgájában 0,018 mg/g),
  • húsféleségek (sertés, marha: 0,02-0,05 mg/g;
  • baromfi: 0,004-0,006 mg/g),
  • halhús (ponty: 0,015 mg/g; szardínia: 0,1 mg/g),
  • tej, sajt.

    Fokozott B12-vitamin igény jelentkezhet:

    • menstruáció előtt és alatt,
    • fogamzásgátlók szedésekor,
    • terhes és szoptató anyáknál,
    • alkoholistáknál,
    • májműködés zavara esetén.
  • máj
  • vese
  • tojás
  • tojás sárgája
  • húsféleségek
  • baromfi
  • halhús
  • tej, sajt

A kobalaminok növényekben nem találhatók meg, kizárólag bakteriális és állati anyagcsere termékei, és minden esetben fehérjéhez kötötten fordulnak elő.

Csökken az élelmiszerekben a B12-vitami:

 

 

tartósítási eljárások következtében:
– redukáló anyagok (aszkorbinsav, SO2) inaktiválják,
– savas közegben (pl. ecet) gyorsan bomlik;

ételkészítési eljárások során (akár 20-40%-a is elbomlik):
– sütés és főzés,
– tejforralás,
– tojássütés.

A normális táplálék fedezi a B12-szükségletet.

A bevitel elégtelenségének hiánya sem okoz problémát, mert a bélbaktériumok is elegendő mennyiségben termelik.

Súlyos táplálkozási hiány, monodiétás étkezés, szigorú vegetarianizmus vagy krónikus alkoholizmus okozhat bevitelből eredő B12-hiányt.

A szükséges napi adag pótlására orvosilag ellenőrzött kezelésként általában 502000 mg/adag tartalmú készítményeket forgalmaznak tablettában vagy injekcióban, melyek többsége cianokobalamin, kisebb része pedig hidroxo-kobalamin forma.

Tablettában: 100-500–1000 mg/tabletta a gyakori.

Injekcióban: 500 v. 1000 mg/ampulla a szokásos adag. A multivitamin-komplexek, ill. az ásványi anyag és vitamin-kiegészítők általában 1-6 mg cianokobalamint tartalmaznak kapszulánként. Túladagolás esetén hipervitaminózis nem alakul ki, toxicitási esetet eddig nem regisztráltak.

A B12-vitamin elôállítása

A cianokobalamin szintézise megoldott (1971 Woodward), de rendkívül drága és gazdaságtalan. A B12-vitamin felfedezésének és szerkezet-meghatározásának időszakában számos kinyerési és extrahálási módszert dolgoztak ki.

Főképp:

májból,

állati trágyákból (tehén, baromfi, sertés, patkány) – az állatok számára növekedési faktor: APF,

baktériumtenyészetekből.

Gazdaságosan ma is ezekből nyerik – több száz szabványosított módszer ismert, de biotechnológiában a gazdaságos törzseket használják (Streptomyces fajok):

1. Rhodopseudomonas protamicus: 135 mg/dm3 fermentlé

2. Propionil-bacterium shermonil: 65 mg/dm3 fermentlé

3. Pseudomonas denitrificns: 60 mg/dm3 fermentlé

Top B12-vitamin készítmények:

Vitabay Methylcobalamin 5000 mcg Vitamin B12 - 60 Vegán

100% -os tisztaságú VEGAN és VEGETARIAN!
Vadbogyó-ízesített cukorka és 5000 mcg B-12-vitamin. A B12-vitamin hozzájárul a normál homociszteinhez és a metabolizmushoz. Segíthet csökkenteni a fáradtságot, és a normális mentális funkciót. Hozzájárulhat az idegrendszer normál működéséhez, a normál vörösvértest-képződéshez és az immunrendszer normális működéséhez.

B12-vitamin (metilkobalamin) csepp EXVital Vitahealth (1000 μg / adag / 200 μg / csepp),

1250 csepp 50 ml-es pipetta palackban. Az EXVital Vitahealth B12-vitamin csepp 100% vegán, így vegánok és a vegetáriánusok számára egyaránt ajánlott. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a B12-vitaminunk folyékony, jobb a biológiai hasznosíthatósága és a szervezet által jobban felszívódik.

COMPARATOR 2018 *: B12-1000 μg (mcg). 180 db vegán tabletta.

Mind a biológiailag aktív B12, mind az adenozil és a metil-kobalamin, valamint a folsav az alkotója. 

Növényi B12-vitamin

A hagyományos B12-et gyakran kínálják cianokobalaminként. Egyes gyártók metil-kobalamint, bioaktív formát használnak. Ez mindkét bioaktív formát tartalmazza (metil-kobalamin és adenozil-kobalamin),ényi eredetű. Kiválóbiohasznosulás!