A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amelyek megfelelő mennyiségben segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, javítják az emésztőrendszer működését, kedvező hatással vannak az anyagcserefolyamatokra és a tápanyagok felszívódására.
A probiotikus készítmények megfelelő számban tartalmaznak ilyen jótékony hatást kifejtő élő mikroorganizmusokat. Ezek leggyakrabban a Lactobacillus- és Bifidobakterium csoportba tartoznak, s szájon át adagolva helyreállítják a béltraktus mikrobiológiai egyensúlyát.
A prebiotikumok olyan, nem emészthető oligoszacharidok, amelyek kémiailag változatlan formában eljutnak a vastagbélbe, és ott képesek a szervezet számára előnyös tulajdonságú mikroorganizmusok, elsősorban éppen a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok szaporodását elősegíteni.
A probiotikus készítmények leggyakoribb élő mikroorganizmusai közül a Lactobacillus casei megtalálható az emberi bélrendszerben és a szájban. Mint tejsavat termelő ágens hozzájárul a kívánatos baktériumok szaporodásához. Javítja az emésztést, csökkenti a tejintoleranciát és a székrekedést.
A Bifidobacterium breve gátolja a veszélyes baktériumok szaporodását, serkenti az immunrendszert, több mint húszféle szénhidrátot megemészt, természetes antibiotikumot és tejsavat termel. A Bifidobacterium bifidum az egyik legkiemelkedőbb mikroorganizmus; ecetsavat és tejsavat állít elő, csökkenti a bél pH-értékét. A Lactobacillus casei és a Bifidobacterium bifidum fokozza az immunoglobulin hatásosságát rotavírussal fertőzött gyermekek esetében, lerövidíti a betegség időtartamát, s a laktózintolerancia tüneteinek enyhülése is elérhető vele.

A Lactobacillus nemzetség széles körben ismert tagja,

 

a savanyú káposztában és egyéb savanyított termékekben is megtalálható Lactobacillus plantarum, amely természetes formájában a vastagbél, a hüvely és a bélflóra lakója, megakadályozza a káros baktériumok, gombák, vírusok és paraziták elszaporodását a bélrendszerben.
  • Természetes antibiotikumot, zsírsavat, enzimeket állít elő.
  • Megemészti a proteineket és a félig emészthető rostokat.
  • Javítja a bélflóra egyensúlyát és az emésztést, szabályozza a bélrendszer működését.
  • Gátolja a gázképződést és a puffadást, segít a koleszterinszint csökkentésében,
  • erősíti az immunrendszert, helyreállítja a sejtek normális működését,
  • kiegyensúlyozza a bélrendszer pH-értékét,
  • mérsékli a méreganyagok és a rákot okozó nitrátok mennyiségét az ételekben.
  • A káros baktériumok élőhelyét megsemmisíti, így azok pusztulását okozza.
Probiotikus étrend-kiegészítő választásakor a legfontosabb szempont a benne lévő baktériumok száma. Minél több, annál jobb, hiszen túladagolni nem lehet, és egészségünket részben a vastagbélben élő hasznos baktériumok túlsúlya tartja fenn.
A bélflórát több anyag károsítja, így a kezelt városi ivóvízben található klór, az alkohol, az antibiotikumok, a fogamzásgátló tabletták és egyéb gyógyszerek fogyasztása, a rossz étkezési szokások, a stressz.

A probiotikus készítményeket széles körben alkalmazzák Candida okozta gombás fertőzés gyógyítására,

 

mert optimális környezetet biztosítanak a hasznos baktériumok megtapadására, amelyek a Candidával versenyeznek a helyért a bélrendszerben.
A vastagbélben élő baktériumok a számukra kedvezőtlen körülmények hatásáraáltalában nagy számban pusztulnak el. Patikákban is kaphatók probiotikus készítmények – esetenként vitaminokkal (C, E, B1, B2, B3, B5, B6, D12), gyógynövényekkel (tőzegáfonya, fokhagyma, grapefruit és alga-kivonat) és hormonokkal (ösztriol) kombinálva – különböző gyógyszerformákban, amelyek közül például a liofilezett (fagyasztva szárított) termékek különösen nagy stabilitásúak.
A liofilezett baktériumkoncentrátumot általában kapszulába töltik, így csomagolása a gyógyszerekével analóg, a termék könnyen bevehető és kezelhető. A probiotikumtartalom a nedvesség- és fényvédő csomagolás következtében hosszú ideig, akár 1-2 évig is hatásos (életképes) marad.

Pre- és probiotikus készítmények a gyermekgyógyászatban

 

Az anyaméhben a magzat bélrendszere csíramentes, a bélflóra kialakulása a születés során kezdődik meg, amikor is a szülőcsatornán áthaladva baktériumok kolonizálódnak (megtapadnak és szaporodnak) az újszülött bélcsatornájában. Az anyatejjel táplált csecsemőkben főként a jótékony Bifidus- és Lactobacillus-flóra kolonizálódik, szemben a tápszerrel táplált csecsemőkkel, akiknél vegyes flóra alakul ki, a patogén baktériumok nagyobb előfordulásával. Csecsemőkorban azért előnyös a prebiotikus oligoszacharidok adása, mert miközben viszonylag nagy koncentrációban megtalálhatóak a női tejben, addig a hagyományos szénhidrátösszetételű csecsemőtápszerek nem tartalmazzák ezeket a vegyületeket.
Az utóbbi években többen is az oligoszacharidokkal dúsított tápszerrel végzett sikeres klinikai vizsgálatokról számoltak be, amelyek eredményei azt mutatták, hogy amennyiben az újszülöttek táplálására alkalmazott tápszereket galakto- és frukto-oligoszacharidok speciálisan kifejlesztett keverékével egészítették ki, ez stimuláló hatású volt a bélben található Bifidobaktériumok, valamint a Lactobacillusok növekedésére.

Hazánkban is végeztek hasonló vizsgálatokat,

 

 

amelynek során például felmérték a prebiotikus hatású oligoszacharidok egészséges csecsemők székletflórájára gyakorolt hatását. Más vizsgálatok eredményei szerint prebiotikumokkal nemcsak újszülötteknél, hanem későbbi életkorban is kialakítható a kedvező bélflóra. Így a prebiotikumok fontos szerepet kapnak a csecsemőtáplálásban, az egészséges gyermekek étkeztetésében és számos kóros állapot kezelésében, valamint megelőzésében.
Kedvező klinikai tapasztalatok állnak rendelkezésre a probiotikumok alkalmazásával kapcsolatosan több kórképben is. Így például különböző Lactobacillusok hatását vizsgálták gyermekkori rotavírus enteritiszben. Eredményeik alapján a Lactobacillusok adása kedvező lehet a rotavírus elleni immunválasz kialakításában. Bizonyítottan hasznosak a probiotikumok atópiás dermatitisz és táplálékallergia, főként tehéntej-allergia kezelésében.

A klinikai tanulmányok eredményei azt mutatják,

 

 

hogy anyatejtáplálás mellett nincs szükség probiotikus kiegészítésre, hiszen a Bifidus-flóra fiziológiás módon elszaporodik és a kolonizáció természetes módon létrejön. Tápszeres táplálás esetén azonban a csecsemők számára is fontos a felnőttek élelmezésében hasznosnak ítélt probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmazó csecsemőtápszerek fogyasztása. E tápszerek alkalmazása azért is hasznos, mert a csecsemőkori táplálás nemcsak az első néhány életévre gyakorol hatást, hanem befolyásolja a felnőttkori egészséget is.
(Forrás: Medical Tribune; Dr. Ambrus Rita – Dr. Szűts Angéla SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet)