Életmódváltás? Fiatalító kúra? Különös opció mindehhez a gyömölcsáriánizmus, azaz a csak gyümölcsöt tartalmazó étrend.

„Az emberek többsége legalább 13 évvel fiatalabbnak néz a valódi koromnál” – állította a 35 éves Star Khechara, aki saját bőrápoló termékeinek készítéséből és forgalmazásából él. Azóta, hogy csak gyümölcsökön élek, sokkal több energiám van, és jobban érzem magam, mint valaha. Az étrendem nagy része nyers, így szinte egyáltalán nem kell főznöm és mosogatnom.”

Khechara étrendje kizárólag gyümölcsöt, magvakat és dióféléket tartalmaz. Hetente legalább 70 narancsot, 60 banánt és 70 körtét fogyaszt el.

„Nem sok olyan emberrel találkozhatsz, aki csak gyümölcsön él, pedig az ókori görög orvosok is esküdtek a gyümölcs előnyeire, és gyakran javasolták a sportolóknak. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a vikingek is rengeteg gyümölcsöt ettek. Az étrendem szinte 100 százalékban gyümölcsből áll, csak néhány extrával egészítem ki, hogy a tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott legyen.”

De milyen pro és kontra érvek szólnak a gyümölcsdiéta mellett?

_______________________________________________

PRO
_______________________________________________

1. Gyorsítja az anyagcserét

A gyümölcsökben található nagy mennyiségű folyadék és rost növeli a bélmozgást, ezáltal gyorsítja az anyagcserénket. Ezzel megelőzhetővé válik a székrekedés, de elérhetővé a súlycsökkenés, és idealizálhatóvá a testsúlyunk.

2. Vitaminturbó

Régóta tudjuk, hogy a gyümölcsök nagy mennyiségű C-, P-vitamint, a szabad gyökök ellen védő flavonoidokat, káliumot, és karotionidokat tartalmaznak. Ezáltal ellenállóbbá teszik szervezetünket, és feltöltenek minket energiával.

3. Méregtelenít

A gyümölcsön alapuló étrend egyik nagy előnye, hogy tehermentesíti a szervezetünket. A zsíros ételek fogyasztása helyett rostban gazdag gyümölcsök fogyasztása jó hatással van az emésztésünkre, és segítik a méreganyagok kiválasztását is.

4. Szépít

A gyümölcsökben található vitaminok bizonyítottan simává, feszessé, rugalmassá teszik a bőrt, sőt, megvédik a kiszáradástól és még a körmöket is erősítik.

_____________________________________________
KONTRA

_____________________________________________

Az extrém étrendektől a dietetikusok óva intenek minket.

1. Fehérjehiány

Bár számtalan értékes vitamin megtalálható bennük, a kizárólag gyümölcs alapú étrendből hiányzik a fehérje és fontos ásványi anyagok, mely létfontosságú a szervezetünk megfelelő működéséhez. A fehérjehiányról viszont tudni kell, hogy hosszú távon legyengült immunrendszerhez, fáradékonysághoz, levertséghez, hangulatingadozáshoz, sőt, szívbetegséghez is vezethet.

2. Vitaminhiány

A gyümölcsök nagyon egészségesek, ennek ellenére bizonyos vitaminokat, elsősorban a zsírban oldódóakat szinte egyáltalán nem tudunk vele pótolni. Az A-vitamin hiányáról köztudott, hogy fejfájást és fertőzésekre való hajlamot okozhat. D-vitamin nélkül fennáll a csontlágyulás kockázata, a bőrünk is szárazzá válhat tőle, míg E-vitamin nélkül vérszegénység alakulhat ki. A csak gyümölcsből álló étrend egyáltalán nem tartalmaz B12-vitamint, ami elengedhetetlen az idegek egészségéhez.

(Forrás: life.hu)