A lédús, illatos őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, ráadásul tele van értékes tápanyagokkal és vitaminokkal, amelyek nagyon jót tesznek az egészségünknek.

Az ízletes őszibarack támogatja a szervezetünk működését, segít megelőzni a betegségeket és az egészségünk megőrzésében is a segítségünkre lehet. Mindemellett könnyen emészthető, a legtöbbünknél nem okoz semmilyen bélproblémát: még a babáknak is adható, ez lehet az egyik első olyan gyümölcs, amellyel a hozzátáplálás során megismertethetjük őket.

Ízletes emésztésserkentő

Az őszibarack a csonthéjas gyümölcsök közé tartozik, közeli rokonai a cseresznye, a meggy, a kajszi- (sárga-)barack, a szilva, a ringló, de a mangó, sőt az olívabogyó is. Sokan külön gyümölcsnek tekintik az őszibarackot és a nektarint, valójában azonban ezek ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, a nektarin azonban egy különleges variáció, mely elveszítette jellegzetes „szőrösségét”. Ha tehát valaki nem szereti az őszibarack héját, ám szeretné élvezni a gyümölcs kedvező egészségügyi hatásait, bátran ehet nektarint is.

Az őszibarack kalóriatartalma alacsony, 100 grammban mindössze 39 kalória van, ez nagyjából egy kisebb baracknak felel meg. Mivel a glikémiás indexe is alacsony, azoknak is jó választás lehet, akik ügyelnek a súlyukra. Egy barackban nagyjából 1,5-2 g élelmi rostot találunk, vagyis fogyasztása hozzájárulhat az egészséges emésztéshez is.

Az őszibarackban nagy mennyiségben találhatóak vitaminok és ásványi anyagok, közöttük olyan antioxidánsok is, melyek felveszik a küzdelmet a káros szabad gyökök ellen. Bár a szabad gyökök kisebb mennyiségben az oxidációs folyamatok természetes melléktermékeinek tekinthetők, ha túl sok van belőlük, súlyosan károsíthatják a sejteket, és jelentős mértékben megnövelhetik bizonyos betegségek kialakulásának rizikóját. Emellett pedig az öregedési folyamatokat is felgyorsíthatják. Az őszibarackban megtalálható antioxidánsok (például a kávésav) bizonyos daganatos betegségek ellen is védhet, és lassíthatják a tumorsejtek növekedését.

Ha ezt tapasztalja, gyulladás van a szervezetében!

Gyulladáscsökkentő és szemvédő

Kutatások szerint különösen előnyösnek bizonyulhat az őszibarack fogyasztása az emlő-, a bél – és a bőrrák esetén. A daganatos betegeknek azért is javasolt az őszibarack, mert csökkentheti egy gyakran alkalmazott kemoterápiás gyógyszer, a cisplatin okozta mellékhatásait.

 

Az őszibarackban található A- és C-vitamin, valamint a béta-karotin jót tesz a bőrnek, a hajnak és a látásnak is, többek között azért, mert védi a retinát és segít megelőzni az öregedéssel összefüggő szembetegségeket, így a makuladegenerációt is.

Az őszibarack alacsony kalória-, magas rost- és tápanyagtartalma jótékonyan hat a vérerekre, enyhíti a mikroszkopikus gyulladásokat, csökkentheti a koleszterinszintet is, ezzel pedig segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, valamint az úgynevezett metabolikus szindrómát is. A gyulladáscsökkentő hatás egyéb betegségek esetén is érvényesülhet, a rendszeres barackfogyasztás például enyhítheti az allergiás, asztmás és a bélrendszeri panaszokat is.

 

 

(Forrás: EgészségKalauz)