Nátrium ásványi anyag, makroelem

Az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található meg, bár fordított arányban, mint a kalcium és a foszfor esetén, hiszen nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák. A nátrium – szorosan összefüggve a káliummal – az úgynevezett ozmotikus nyomás fenntartásában fontos szerepet játszik. Ugyanilyen elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél is.

VitaminokNyomelemek

Röviden és tömören

Mihez szükséges a nátrium?

  • Sav-bázis egyensúly
  • Idegrendszeri ingerületek átvitele
  • Izomműködés
  • Szénhidrát- és fehérje anyagcsere
  • Folyadékháztartás szabályozása

Mennyi az annyi?

Mennyi szükséges belőle?

Napi akár 3 g sóbevitel már elégséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az aktuális ajánlott napi maximum érték 5 g só, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Az európai országokban a tényleges napi sóbevitel ennél jóval magasabb, 9-12 g. Az OÉTI tanulmánya szerint Magyarországon elérheti a 15-20 grammot is.

Miben található meg?

A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. Egyesekben már természetesen is, másokhoz az élelmiszeripar adagol további mennyiséget.

Hiányállapotok

Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota gyakorlatilag nem alakulhat ki. Sőt!

Túladagolás

A nátrium túladagolása (a fokozott sófogyasztás) többek között magas vérnyomás betegséget idézhet elő.

A nátriumforgalom a szervezetben

A nátrium ásványi anyag olyan kationja a szervezetnek, melynek fő funkciója a szervezet só-víz háztartásának egyensúlyának fenntartásában nyilvánul meg

Mit jelent ez?

A só-víz háztartás →a felvett és leadott só-víz mennyiségének viszonyát jelenti, melynek szerepe a belső környezet állandóságának fenntartása→pH sav-bázis egyensúly, ozmózis, azaz a sejtek és sejtek közötti tereknek megfelelő nyomásviszonyainak.

Hol lakik a Nátrium?

A szervezetben lévő Na ionok (kb. 83-97 g) a szervezetben főleg a sejten kívüli (extracelluláris tér→ plazmában, szövetközti folyadékban 53%, csontokban 44%) térben helyezkedik el, a sejten belüli tér (intracelluláris tér) kevés Na iont tartalmaz (a teljes készlet 3%-át). A sejten kívüli tér és a béllumen között folyamatos nátriumkicserélődés zajlik.

Tudtad?

Bízd magad a beleidre

A táplálékkal felvett ásványi anyag nátriumionok (felnőttben átlagosan 100 mmol/nap (kb.5g), csecsemőkben 2,5 mmol/testtömegkg) a bélből gyakorlatilag teljesen, a szervezet igényétől függetlenül felszívódnak (vízterápia→vízterek az emberi szervezetben, ionok szerepe és felszívódása a szervezetben). Az ásványi anyag aktív visszaszívás a bél felső szakaszában glukózzal együtt történik, a bél alsó szakaszával ellentétben. A nátrium ásványi anyag elsősorban a vizelettel ürül a szervezetből, és ez az ürítés a szervezet szükségletének megfelelően szabályozott (ADH hormon, aldoszteron). 

Tudtad?

ezért nem mindegy hogyan sózod az ételt

A nátrium ásványi anyag ürítés mértéke elsősorban az elfogyasztott konyhasó mennyiség mértékétől függ. Erősen sózott étel fogyasztást, vagyis fokozott Na ásványi anyag bevitelt megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása követi. Nagy mennyiségű konyhasó (és a vele járó) víz felszívódása azonban megterheli a keringést, a szívet, ami kiváltja a magas vérnyomást.

Tudtad?

ennyi minden múlik az egészséges vesén

Ha a vesék kiválasztó képessége csökken, és ezt nem követi nátriumszegény diéta, akkor is létrejöhet a magas vérnyomás, és annak következményes betegségei.
Kóros nátrium ásványi anyag -vesztés leginkább a mellékvese betegségeiben (→mellékvesék által termelt aldoszteron→ nátriumszint szabályozás), vesebetegségekben, extrémfokú verejtékezés, bélhurut, nagy mennyiségű híg-vizes székletürítés esetén jöhet létre (ezekben az esetekben nem elégséges a cukrozott tea fogyasztása, enyhén sózott folyadék bevétele szükséges).

Tudtad?

szívügyeink

Kóros nátrium ásványi anyag felszaporodás (nátrium-visszatartás) kialakulhat a jobb szívfél gyengesége miatt kialakuló keringési elégtelenségben és fehérjevesztéssel járó vesebetegségekben, ami a testsúly rohamos növekedése után ödéma (vizenyő) megjelenésére vezethet (→a vénás pangás és fehérjehiány miatt csökken a víz és a benne oldott Na visszaszívódása a vérbe). Emiatt csökken a keringő sejten kívüli folyadéktér mennyisége (plazmatér), aminek egyensúlyozása végett a fokozott hormontermelés mérsékli a víz és nátrium ürítését. Az így visszatartott víz és nátrium ásványi anyag a szövetközti térben halmozódik fel. Húgyhajtók a nátrum-transzportot vagy a vese Na-K ioncseréjét gátolva segítik elő a vizenyő lecsapolását.

ez is érdekes lehet

milyen témák érdekelnek másokat?

“Tények és tévhitek a vitaminokról”

 Elég, ha helyesen és vitamindúsan táplálkozol, vagy mindenképp szükséged van étrend-kiegészítő tablettákra?

“Kevéssé ismert vitaminfajták”

Vitaminfajták, amiket keveset emlegetünk, pedig  szükség van rájuk. Mire jó a P-, az F- vagy a H-vitamin!

“Antivitaminok!”

Szerkezetüket tekintve a vitaminokhoz hasonló vegyületek, de élettani hatásuk hiányzik; illetve gátolják azok működését.

„Mi kell a nőnek?”

Ezek a vitaminok biztosan! Vannak kimondottan a gyengébb  nemnek javasolt vitaminok is. Top 10 vitamin nőknek!

Top Nátrium készítmények:

Schuessler só 8 nátrium-kloratum D6 - 400 tabletta, gluténmentes

A folyadék egyensúlyának sója
Biokémia Dr. med. Schuessler
gluténmentes
Közvetlenül a Schüßler sók szakembere
A Homeopátiás Gyógyszerkönyv szerint készült Németországban

Nátrium-klorid C 12 gömböcskék 10 g

Mennyiség: 10g
A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Schuessler só No. 9 - sodium phosphoricum D6-1000 tabletta, gluténmentes

Az anyagcsere sója.
gluténmentes
Kiváló minőségű vonzó áron
A Homeopátiás Gyógyszerkönyv szerint készült Németországban