Immunrendszerünk kulcsfontosságú szerepet tölt be egészségünk megőrzésében, hiszen a többi között megvéd bennünket számos fertőzéstől. Csábító tehát a lehetőség, hogy valamilyen módon erősítsük a működését, de vajon tényleg létezik erre hatékony módszer?

Leegyszerűsítve a képet, nagyjából két részre oszthatjuk az immunrendszert: egy veleszületett és egy szerzett immunválaszra. Előbbi ítéli meg, hogy ki barát és ki ellenség. Bármilyen probléma is merüljön fel, a velünk született immunrendszer arra úgy reagál, hogy megpróbálja „kimosni” vagy elégetni a behatolót, és valójában éppen ettől érezzük magunkat betegen lázasnak, taknyosnak.

Új kórokozók felbukkanása esetén érdemes a velünk született immunrendszert javítani. A szerzett immunitás ezzel szemben olyan, mint a test kommandós csapata. Emlékszik, és amikor fény derül az adott ellenség – például vírus vagy baktérium – kilétére, az immunrendszer ezen része azokat a sejteket küldi csatába, amelyek képesek célzottan elpusztítani a nemkívánatos mikrobákat. 

A Glasgow-i Egyetem kutatói lézeres mikroszkóppal követték nyomon néhány ilyen immunsejtmozgását és interakcióit. Munkájukból kiderült, mennyire bonyolult és szerteágazó valójában ez az immunválasz.

Testszerte folyamatosan különböző típusú sejtek kommunikálnak egymással, és ezeknek az interakcióknak a jelentős részét még nem is értjük teljesen.

Amikor tehát arról beszélünk, hogy erősítenénk az immunrendszerünket, máris felmerül a kérdés, hogy egyáltalán melyik részét?

Hogyan csináljuk, illetve mi a biztosíték arra, hogy az adott módszer működni fog? A legtöbb esetben nehéz tudományosan alátámasztott bizonyítékokat találni.

Az egyensúly fontossága

Tulajdonképpen szemlélet kérdése, hogy beszélhetünk-e immunerősítésről. Érdemesebb talán az immunrendszer erősítése helyett arra fókuszálni, hogy egyensúlyban tartsuk. Gondoljunk rá úgy, mint egy skálára, aminek két végpontja az alulműködés és a túlműködés.

Tudjuk, hogy egy alulműködő immunrendszer problémát jelent. Éppen így az sem szerencsés azonban, ha túlzottan erősen működik. Ilyen esetekben tévedésből megtámadhatja a szervezet saját sejtjeit is, ami olyan autoimmun megbetegedések alapja, mint a reumatoid artritisz vagy a szklerózis multiplex.

Ezen felül egy túlzottan erős immunválasz gyulladást is okozhat, mintha csak egyfajta baráti tűzről beszélnénk az immunrendszer és a behatoló kórokozók közötti háborúban. Gyakran pedig éppen a túlműködő immunválasz okozta károsodás a tápalapja súlyos vagy akár halálos fertőzéseknek.

Legyen tehát inkább az a cél,

hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan tartsuk immunrendszerünket. Így amikor arról kell döntenünk, megvásároljunk-e egy terméket, ami azt ígéri, hogy segíti az immunvédekezést, érdemes lehet egy kis szkepticizmussal fogadnunk a kínálkozó lehetőséget. A vitamin- és ásványianyag-tartalmú táplálékkiegészítők hasznosak, ha valamilyen hiányt kell ellensúlyoznunk, de az is fontos immunrendszerünk jó formájának megőrzéséhez, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet követünk, valamint rendszeresen sportoljunk, mozogjunk. Hasznos továbbá a dohányzás mellőzése, a hétköznapi stressz enyhítése, a mértékletesség alkoholfogyasztás esetén, az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a kellő mennyiségű és jó minőségű éjszakai pihenés.

Vitaminok, ásványi anyagok, növényi étrend-kiegészítők

Tény, hogy szükségünk van vitaminokra és ásványi anyagokra immunrendszerünk egészséges működésének megőrzéséhez. Éppen ezért vitaminhiány esetén szükség lehet táplálék-kiegészítőkre a célzott pótláshoz. Ezzel együtt érdemes megemlíteni, hogy a szükséges mikrotápanyagok különböző élelmiszerekben is kellő mennyiségben megtalálhatók, ha tehát egészségesen táplálkozunk, és rendszeresen minőségi táplálékhoz jutunk, akkor nagy valószínűséggel fedezni tudjuk szervezetünk igényeit. Arra vonatkozóan pedig nincs bizonyíték, hogy egy-egy vitamin szintjének további emelése erősítené a fertőzésekkel szembeni védekezést. Mi több, akadnak olyan esetek, amikor a túladagolás kifejezetten veszélyes. Az A-vitamin például túlzott mennyiségben mérgező. Ha már immunerősítés, immunjavítás, akkor javasolt a béta-glükán, amely ismerten erősíti a szervezet immunrendszerét. Étrend-kiegészítők formájában is érdemes bevinni a szervezetbe.

(Forrás: hazipatika.com)