Megelőzhető lehet egyes COPD-betegeknél a halálos kimenetelű tüdőroham napi D-vitamin dózis alkalmazásával – sugallja egy új tanulmány. Ez meglehetősen jó hír a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel élőknek.

Egy új kutatás arra jutott, hogy egyes, COPD-től szenvedő páciensnél meg lehet előzni napi D-vitamin bevitellel az akár halálossá váló tüdőrohamot. A krónikus obstruktív tüdőbetegség (Chronic obstructive pulmonary disease – COPD) számos tüdőproblémával jár, beleértve az emphysemát és a krónikus hörgőhurutot. A COPD miatti halálesetek közül szinte mindegyik annak köszönhető, hogy a tünetek hirtelen súlyosbodnak – tüdőroham jelentkezik -, gyakran vírusos felső légúti fertőzések miatt.

„Sürgősen új kezelések szükségesek a COPD-rohamok megelőzésére – tanulmányunk azt mutatja, hogy ha a D-vitaminhiányos betegeknek vitamin-kiegészítést adunk, azzal csaknem felére csökken a potenciálisan halálos rohamok előfordulásának valószínűsége” – mondta el Adrian Martineau, a londoni Queen Mary Egyetem professzora, vezető kutató.

A tanulmány során Martineau és kollégái 469 COPD-páciens adatait elemezték, három klinikai kísérletből, melyeket az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Hollandiában végeztek. A D-vitamin kiegészítők alkalmazását a tüdőroham valószínűségének 45 százalékos csökkenésével hozták összefüggésbe azoknál a betegeknél, akik D-vitamin hiányban szenvedtek, ám nem volt kimutatható mérséklődés azok körében, akiknél magasabb volt ennek a vitaminnak a szintje. 

Martineau szerint a D-vitamin kiegészítés biztonságos és olcsó megoldás, vagyis ez a kezelés nagymértékben költséghatékony is – s minden olyan páciensnél alkalmazható, akinél a rutin tesztelés során alacsony D-vitamin szintet állapítanak meg.

A COPD-betegek egyötöde – nagyjából 240 ezer ember – az Egyesült Királyságban alacsony D-vitaminszinttel rendelkezik” – tette hozzá a szakember.

Krónikus obstruktív tüdőbetegséggel világszerte 170 millió ember küzd, 2015-ben a miatta bekövetkezett halálesetek száma 3,2 millió volt.

A kutatók kiemelték, hogy mivel adataik három klinikai kísérlet alapján születtek, az eredményeket egyelőre érdemes óvatosan kezelni. A Queen Mary Egyetem korábbi kutatása egyébként azt mutatta, hogy a D-vitamin segít megvédeni az embereket a megfázással, az influenzával és az asztma rohamokkal szemben.

(A tanulmányt a Thorax szaklapban tették közzé.)

(Forrás: Adrina – napidoktor.hu)