A hideg és sötétebb téli hónapokban, amikor a takaró alól sincs kedvünk kibújni reggelente és gyakoriak a fertőző betegségek is, nem könnyű megtalálni azokat az ételeket, amelyek segítenek feltölteni a kimerülő vitaminraktárakat.

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy a tél a vitaminhiány időszaka, hiszen nem áll a rendelkezésünkre annyiféle zöldség és gyümölcs, mint tavasszal, nyáron. Szerencsére, napjainkban rengeteg friss zöldségből és gyümölcsből válogathatunk (főleg, ha azokból válogatunk, amelyeknek ilyenkor van szezonja), így mindig kerülhet tápanyagban gazdag fogás az asztalunkra. Következzen néhány egészséges élelmiszer, melyek a hideg hónapokban is elérhetőek, a bennük található vitaminok, ásványi anyagok és egyéb nutriensek pedig segítenek megelőzni vagy éppen kezelni a téli időszakban gyakori betegségeket, problémákat.

Narancs és grapefruit

A citrusgyümölcsökben nagy mennyiségben találhatunk C-vitamint, amely nélkülözhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, emellett védi a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól, valamint a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek tüneteit is csökkenti. A narancsban és grapefruitban található úgynevezett limonoidok pedig bizonyos daganatos betegségek ellen is védenek, a rostok pedig az emésztésünknek is jót tesznek, ráadásul a koleszterinszintet is segítenek normalizálni.

Cékla

A cékla a benne található betalain nevű pigmentcsoportnak köszönheti csodás vöröses színét, de ezek a vegyületek rendkívül egészségessé is teszik, hiszen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásaik is vannak. A cékla csökkenti a magas vérnyomást, jót tesz az emésztésünknek, és a benne található nitrátok az agyi vérellátást is javítják, így rendszeres fogyasztása jobb memóriát, döntéshozatali és kognitív képességeket eredményezhet – jelent meg egy tanulmányban.

Gránátalma

A gránátalmában nagy mennyiségben találhatunk rostokat, C- és K-vitamint, illetve olyan antioxidáns vegyületeket, melyek óvják a sejtjeinket, és a mikroszkopikus gyulladásokat is csökkentik, így védik a szervezetünket többek között a szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, bizonyos daganatos betegségekkel vagy az Alzheimer-kórral szemben. Egy tanulmány szerint a gránátalmában antibakteriális és gombaellenes fitonutriensek is vannak, melyek rendkívül hatékonyak például a szájüregi betegségek és ínygyulladás ellen.

 

(Forrás: EgészségKalauz)