Ahhoz, hogy a szervezet kellően ellenálló legyen a betegségekkel és a mindennapi megterheléssel szemben, rendszeresen pótolni kell a vitaminszükségletet. Elég, ha helyesen és vitamindúsan táplálkozol, vagy mindenképp szükséged van étrend-kiegészítő tablettákra?

Sok más kérdés között erre is választ kaphatsz cikkünkből, amely a helyes vitaminfogyasztáshoz ad útmutatót.

Túladagolható vagy sem?

Gyakran olvashatsz arról, hogy nem szabad a vitaminokat túladagolni, mert a nagy mennyiség bevitele kellemetlen tünetekkel, hosszú távon pedig akár komolyabb károsodással is járhat. Ez az állítás igaz lehet a zsírban oldódó vitaminokra (pl. A-, D-, E-, K-vitamin), a vízben oldódó vitaminok felesleges része azonban a vizelettel együtt távozik a szervezetből, így igazán nem jelent kockázatot.

Mi a helyzet az étrend-kiegészítőkkel?

A vitamintablettákkal kapcsolatban két álláspont vetekszik a közvéleményben: sokan vannak, akik szerint felesleges ilyesmire pénzt költeni, hiszen a vitamindús étrend úgyis bőven fedezi a napi szükségletet.
Mások szerint azonban ma már nem lehet csak az étkezéssel mindenféle vitamint megfelelő mennyiségben és arányban pótolni, ezért szükség van a kiegészítésre. A szakértők nagy része az utóbbi álláspontot vallja.
A napjainkban kapható élelmiszerek, alapanyagok jóval szegényebbek tápanyagokban az előző évtizedekhez képest. A megfelelő étrend-kiegészítő megválasztásához kapcsolatban érdemes dietetikushoz fordulni.

__________________________________________________________________
IGAZ VAGY TÉVHIT?
__________________________________________________________________


A fontossági sorrend

Biztosan hallottál már olyan véleményt, miszerint a legfontosabb, hogy meglegyen a helyes fehérje, zsír és szénhidrát aránya a táplálkozásban, s a vitaminok annyira nem fontosak.
A helyzet azonban az, hogy a vitaminok pótlása nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A táplálkozási tanácsadók szerint akár egyetlen vitamin hiánya is komoly gondokat okozhat.
Rövid távon kisebb problémák merülhetnek fel, kimerültséget, nyugtalanságot érezhetünk a vitaminhiánytól. Hosszú távon azonban nehezen visszafordítható következmények, látászavar, és különböző bőrbetegségek is keletkezhetnek.

Gyógyszerek és vitaminok

Érdemes-e együtt szedned a gyógyszereket és a vitaminokat? Mennyivel hatékonyabbak együtt és külön-külön a tabletták? Ezzel kapcsolatban is kétséges a helyes válasz.
A szakértők szerint semmiképpen sem szabad egy időben szedni a gyógyszert a vitaminokkal, mert csökkenthetik egymás hatását.
A gyógyszerek beszedése után körülbelül egy órával a vitamint is bevehetjük. Amennyiben új gyógyszert kezdünk szedni, mindenképpen tájékoztassuk orvosunkat arról, hogy milyen étrend-kiegészítőket szedünk.