Összegyűjtöttük a 4 leghatékonyabb zsírégető hormont.

1. Ghrelin

A ghrelin a gyomorban képződik, és mint sok zsírégető hormon, az agyunknak jelzi, hogy éhesek vagyunk. Ha a fogyás érdekében csökken a kalóriabevitel, akkor emelkedik a ghrelinszint a szervezetben. A kutatások kimutatták, hogy még 12 hónapnyi csökkentett kalóriatartalmú étrend után is magas marad ez az érték. Más szóval, a test soha nem alkalmazkodik ahhoz, ha kevesebbet eszünk és folyamatosan küldi az “éhes vagyok” jelet, ezért az elért eredmény fenntartása sokszor nehezebb, mint az első kilók elvesztése. Jó hír, hogy az intenzív edzés csökkenti a ghrelin hormon szintjét a szervezetedben, ami a kulcseleme a zsírégetésnek és az ideális testsúly fenntartásának.

. Leptin

A leptin egy adipokin típusú hormon, ami kizárólag a zsírsejtekből szabadul fel. A leptin kölcsönhatásba lép az aggyal, így kevesebbet eszünk, és több kalóriát égetünk el. Minél több testzsírunk van, annál több leptint szabadítanak fel a zsírsejtek. Azonban a túlzott testzsír túl sok leptin felszabadulásához vezethet – ez pedig leptin-rezisztenciát okozhat.  Amikor ez bekövetkezik, az agy érzéketlenné válik a leptin jelzésére.

Ahhoz, hogy maximalizáljuk a leptin-érzékenységet, aludjunk legalább 8 órát naponta és iktassuk be az étrendedünkbe rengeteg antioxidánsban gazdag bogyós gyümölcsöt, valamint piros és zöld zöldségeket. A fogyás szintén növeli a leptin-érzékenységet, ugyanis minél több súlyt veszítünk, annál hatékonyabban működik a leptin a szervezetben.

3. Adiponektin

Az adiponektin egy másik fajta adipokin, azonban a leptinnel ellentétben annál karcsúbbsk vagyunk, minél több adiponektin szabadul fel a zsírsejtjeinkben. Ez a hormon ugyanis fokozza az izmok szénhidrátot energiává alakító képességét, felpörgeti az anyagcserét, javítja a szervezet zsírlebontását, és kordában tartja az étvágyat is.

Azzal lehet maximalizálni az adiponektin szintedet, ha többet mozgunk a nap folyamán és az étrendben előforduló szénhidrátokat egyszeresen telítetlen zsírsavakkal helyettesítjük (olíva, avokádó, stb.).

4. Inzulin

Az inzulin rendkívül fontos szerepet tölt be a szervezetedben, többek között kulcsfontosságú az edzések utáni izomregenerálódásban, amikor szükségünk van az optimális vércukorszintre. Ha a szénhidrátbevitel magas és az inzulin elszabadul a szervezetben, a test képtelen az elraktározott zsírt lebontani és elégetni. Az inzulin és a szénhidrátok szoros kapcsolatban állnak egymással, ugyanis minél több szénhidrátot eszünk, annál több inzulin szabadul fel.

Ahhoz, hogy mozgósítsuk az inzulint a zsírégetéshez, a legtöbb szénhidrátot a zöldségekből és néhány gyümölcsből kell bevinni. Korlátozzuk a gabona- és a keményítőfogyasztást kisebb adagokra, és közvetlenül edzés után fogyasszuk őket.