1. Kalcium

A szervezetben található kalcium 99%-a a csontokban raktározódik. Amikor az ösztrogén hormon szintje elkezd csökkenni a kalcium felszívódás is csökken. Ha hiány alakul ki, akkor a csontok gyengülnek, törékennyé válhatnak. Érdemes szardíniát, leveles zöldségeket, magvakat, sajtokat fogyasztani.

2. D- vitamin

Ez a vitamin szükséges ahhoz, hogy a kalcium fel tudjon szívódni a belekből. Emellett fontos az egészséges immunműködés fenntartásához is. Ez az egyetlen „vitamin”, igazából hormon, ami a szervezetben is képes termelődni napfény hatására. Étkezéssel halak, csukamájolaj, tojás révén juthatunk hozzá. Étrend kiegészítő formájában is felvehetjük.

3. Magnézium

Ennek az ásványi anyagnak a hiánya sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Felelős az izom-és idegi működésért, emésztésért. Hiányában székrekedés, fejfájás, izomgörcsök jelentkezhetnek. Egyél több hüvelyest, leveles zöldséget és magokat, dióféléket.

4. E-vitamin

Egy zsíroldékony vitamin, amely megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól és lassítja az öregedési folyamatokat. Fontos antioxidáns. Egyél több olajos magot, diófélét és hidegen préselt növényi olajat.

5. Vas

A nők a menstruáció alatt sok vasat veszíthetnek a vérzéssel, ugyanakkor az életkor előrehaladtával a gyomor savassága is csökken, ami rontja a felszívódás hatékonyságát. A legjobb forrása az állati termékek, mint húsok és tojás, de növényi táplálék, mint zöld leveles zöldségek és babfélék révén is hozzájuthatunk.

6. B12-vitamin

Tudtad, hogy a B12-vitamin alapvető a vörösvérsejtek képzéséhez? Ennek hiányában a szerveztedben abnormális, sérült vörösvértestek képződnek, amelyek nem tudják megfelelően ellátni a funkciójukat. Ennek elkerülése érdekében egyél húst, halat, tojást, tejterméket.

7. K-vitamin

A K-vitamin a normális véralvadáshoz, csontképzéshez és szív-érrendszer támogatásához szükséges vitamin. Egyél rendszeresen karfiolt, brokkolit, zöld leveles zöldségeket.