Vannak, akik önként vállalják, hogy rendszeresen szurit adatnak be maguknak mindössze azért, hogy fogyjanak, méghozzá B-12 vitaminnal – de megéri ez a sok hűhó néhány mínusz kilóért, működik-e a módszer, és van-e értelme kipróbálni?
 

Justin Timberlake és Katy Perry már biztosan próbálta, és Rita Ora is imádja állítólag – ez az egyik új fogyókúrás trend, ami sokkal szörnyebben hangzik, mint eddig bármelyik, legalábbis nekem, aki irtózik a tűtől. A B-12-vitamin beinjekciózása állítólag energiát ad és megindítja az anyagcserét, amitől hamarabb és jobban lehet fogyni – szakértők szerint azonban ez egyáltalán nem igaz.

A Women’s Health magazin dietetikusokat kérdezett meg arról, hogy valójában mire is jó egy ilyen injekció, és ér-e valamit a fogyásban.

Az egybehangzó vélemények szerint teljesen felesleges ilyesmivel terhelni a szervezetet, ugyanis nem fogjuk elérni vele a kívánt hatást.

A B-12 természetes módon is megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a hal, csirke, tojás, tej, és a tejes termékek. Egy átlagos, egészséges ember számára a szükséges napi bevitel nagyjából 2,4 mikrogramm körül mozog, ez igaz a nőkre és a férfiakra is. Ezt már egy dupla sajtburgerrel is tudod fedezni, nem kell hozzá injekció, főleg azért nem, mert ilyenkor sokkal több B-12 jut a szervezetedbe, mint amennyire szüksége van.

A sztárok által is népszerűsített injekcióban ezer mikrogramm van a vízben oldódó vitaminból, ami teljesen felesleges akkor, ha egészséges vagy. Vannak olyan speciális betegségek, amikor egy ilyen injekció nagyon fontos (nem véletlenül van a piacon, nem a fogyókúra támogatásához találták ki): vérszegénység esetén például szerencsés, ha így viszed be a vitamint, különben a szervezetedben nem marad elegendő belőle, és hiányban szenvedhetsz.

Táplálékkiegészítőként a vegánoknak is érdemes ilyet szedniük (persze nem napi 1000 mikrogrammot), hiszen ők nem esznek olyasmit, amiből fedezhetnék a napi szükségletüket. Még azok a vegetáriánusok, akik tejterméket és tojást esznek is, figyeljenek oda, hogy tényleg eleget fogyasztanak-e belőle.

Jó hír, hogy a B-12 injekciók nem ártalmasak, attól függetlenül, hogy egy egészséges szervezet számára teljesen feleslegesek: a vitamin vízben oldódik, és a szervezeted megszabadul a feleslegtől, vagyis kipisiled, mint a C-vitamint. Az injekció viszont tényleg teljesen felesleges pénzkidobás – gondolj csak bele, az ezer mikrogramból maximum 2,5-öt hasznosít a szervezeted, a többi pedig ahogy jött, úgy távozik is belőled.

(Forrás: www.bien.hu)