Mik azok a vitaminok?
Olyan kis molekulasúlyú, kalóriaérték nélküli szerves vegyületek, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.
Zsírban és vízben oldódó vitaminokat különböztethetünk meg.
A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) szervezetünk képes raktározni, és szükség esetén felhasználni.
A vízben oldódó vitaminok bevitelére minden nap szükségünk van, hiszen szervezetünk nem képes ezeket tárolni. A felesleg a vizelettel, illetve a verejtékkel távozik, míg a zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele kellemetlen panaszokat eredményezhet.
a vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb funkciói:
A-vitamin
A szervezet védekezőmechanizmusában vesz részt, csontnövekedés, növekedés, látás, szaruhártya épsége, hámszövet differenciálódása
D-vitamin
kalciumbeépülés a csontokba, foszforanyagcsere- szabályozás
E-vitamin
oxigéntartalmú szabadgyökök elleni védekezőrendszer alkotóeleme
K-vitamin
C-vitamin
csont, fog, porc, kötőszövet, kollagénfehérje-szintézis, vasfelszívódás, hormonszintézis, immunrendszer- erősítés
B-vitaminok
zénhidrátanyagcsere (B1, B6), elektrontranszport (B2), zsírsavszintézis (B3, B5), aminosavszintézis (B6), vörösvérsejtszintézis (B12)
Folsav
vörösvérsejtszintézis
Króm
szénhidrát, zsíranyagcsere, testsúlyszabályozás, növeli a fehérjebeépülést
Vas
oxigénszállítás
Kalcium
hormonszintézis, szívműködés, izomműködés, idegműködés, véralvadás
Magnézium
zsíranyagcsere, szénhidrát-anyagcsere, fehérjeszintézis, ideg-izom ingerlékenység
Kálium
ideg-izom működés, sav-bázis egyensúly, szívműködés, nátriumanyagcsere szabályozása
Foszfor
izom energiaforgalma, idegszövet, fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere
Forrás a természetből
A szervezet a természetes vitamin- és ásványianyag-forrásból tudja hasznosítani a nélkülözhetetlen vegyületeket, ezért is lényeges, hogy mindennap bőségesen kerüljön asztalunkra zöldség és gyümölcs. Mindez a nyári hónapokban nem jelent nehézséget, viszont az év többi részében igen.
Egyes vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb természetes forrásai, csökkenő sorrendben:
B12-vitamin
borjúmáj, marhamáj, sertésmáj, csirkemáj, rák
B6-vitamin
rozskenyér, cerbona, búzakorpa, fűszerek, lazac
B1-vitamin
cerbona, élesztő, levespor, pisztácia, sertéshús
B2-vitamin
juhmáj, marhamáj, borjúmáj, cerbona, csirkemáj
Pantoténsav
cerbona, olajos hering, máj, tojás, élesztő
C-vitamin
koriander, csipkebogyó, narancsszirup, fűszerpaprika, fekete ribizli
A-vitamin
olaj, csirkemáj, sertésmáj, borjúmáj, marhamáj
D-vitamin
tőkehalmájolaj, füstölt angolna, lazac
E-vitamin
búzacsíraolaj, szójaolaj, napraforgóolaj, majonéz, tökmag
Kalcium
tejpor, mák, sajtok, szezámmag, curry
Kálium
szárított gomba, szójabab, kávé, kakaó, curry
Magnézium
tökmag, búzakorpa, kakaópor, mák, szezámmag
Vas
marhavér, curry, sárga rókagomba, kávé
Foszfor
izom energiaforgalma, idegszövet, fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere
Legutóbbi hozzászólások