Mik azok a vitaminok?
Olyan kis molekulasúlyú, kalóriaérték nélküli szerves vegyületek, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.
Zsírban és vízben oldódó vitaminokat különböztethetünk meg.
A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) szervezetünk képes raktározni, és szükség esetén felhasználni.
A vízben oldódó vitaminok bevitelére minden nap szükségünk van, hiszen szervezetünk nem képes ezeket tárolni. A felesleg a vizelettel, illetve a verejtékkel távozik, míg a zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele kellemetlen panaszokat eredményezhet.
a vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb funkciói:

A-vitamin
A szervezet védekezőmechanizmusában vesz részt, csontnövekedés, növekedés, látás, szaruhártya épsége, hámszövet differenciálódása




D-vitamin
kalciumbeépülés a csontokba, foszforanyagcsere- szabályozás


E-vitamin
oxigéntartalmú szabadgyökök elleni védekezőrendszer alkotóeleme



K-vitamin




C-vitamin
csont, fog, porc, kötőszövet, kollagénfehérje-szintézis, vasfelszívódás, hormonszintézis, immunrendszer- erősítés





B-vitaminok
zénhidrátanyagcsere (B1, B6), elektrontranszport (B2), zsírsavszintézis (B3, B5), aminosavszintézis (B6), vörösvérsejtszintézis (B12)





Folsav
vörösvérsejtszintézis
Króm
szénhidrát, zsíranyagcsere, testsúlyszabályozás, növeli a fehérjebeépülést





Vas
oxigénszállítás




Kalcium
hormonszintézis, szívműködés, izomműködés, idegműködés, véralvadás





Magnézium
zsíranyagcsere, szénhidrát-anyagcsere, fehérjeszintézis, ideg-izom ingerlékenység





Kálium
ideg-izom működés, sav-bázis egyensúly, szívműködés, nátriumanyagcsere szabályozása





Foszfor
izom energiaforgalma, idegszövet, fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere


Forrás a természetből
A szervezet a természetes vitamin- és ásványianyag-forrásból tudja hasznosítani a nélkülözhetetlen vegyületeket, ezért is lényeges, hogy mindennap bőségesen kerüljön asztalunkra zöldség és gyümölcs. Mindez a nyári hónapokban nem jelent nehézséget, viszont az év többi részében igen.
Egyes vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb természetes forrásai, csökkenő sorrendben:




B12-vitamin
borjúmáj, marhamáj, sertésmáj, csirkemáj, rák





B6-vitamin
rozskenyér, cerbona, búzakorpa, fűszerek, lazac





B1-vitamin
cerbona, élesztő, levespor, pisztácia, sertéshús





B2-vitamin
juhmáj, marhamáj, borjúmáj, cerbona, csirkemáj




Pantoténsav
cerbona, olajos hering, máj, tojás, élesztő





C-vitamin
koriander, csipkebogyó, narancsszirup, fűszerpaprika, fekete ribizli





A-vitamin
olaj, csirkemáj, sertésmáj, borjúmáj, marhamáj


D-vitamin
tőkehalmájolaj, füstölt angolna, lazac




E-vitamin
búzacsíraolaj, szójaolaj, napraforgóolaj, majonéz, tökmag



Kalcium
tejpor, mák, sajtok, szezámmag, curry




Kálium
szárított gomba, szójabab, kávé, kakaó, curry





Magnézium
tökmag, búzakorpa, kakaópor, mák, szezámmag


Vas
marhavér, curry, sárga rókagomba, kávé




Foszfor
izom energiaforgalma, idegszövet, fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere
Legutóbbi hozzászólások