A jód végtelenül parányi nyomelem, melyből életed során mindössze néhány grammra van szükség, azaz naponta körülbelül 150 milliomod grammra. Szervezetünkben viszont nem több, mint 25 ezred gramm található ebből az ásványból. Vasból sincs a vérben lényegesen több, mint egyetlen gramm, ennek ellenére mindkét elem rendkívül aktívan részt vesz a zsírégetésben.

Sokan csak azért túlsúlyosak, mert huzamosabb ideig hiányt szenvedtek vasban vagy jódban. Ilyen esetben már a két nyomelem nagyobb mennyiségű bevitelével is csökkenthető a súlyfeleslegt, a jód és a vas ugyanis úgynevezett lipolitikus anyagok, melyek közreműködnek a zsírlebontásban, a -szállításban és a zsírégetésben. Jól tesszük tehát, ha élünk a természetes karcsúsítók nyújtotta lehetőségekkel.

A hibátlan alak záloga: a jód

Az evolúció folyamán a jód nevű nyomelem vált minden élet csírájává. Kétharmad részben ez alkotja a tiroxin nevű pajzsmirigyhormont, anyagcseréd motorját. A test valamennyi sejtje a tiroxin nevű jódhormon befolyása alatt mozog, és a szükséges tüzelőanyagot nagyrészt a zsírsejtekből vonja el.

Ha a szervezetünkből hiányzik a jód, akkor a sejtek csak takaréklángon égnek, következésképp kevesebb zsírégető anyagra van szükségünk. A jódhiányban szenvedő beteg jellemzően azzal a panasszal fordul az orvoshoz, hogy túlsúlyos, krónikus fáradtsággal küzd, és igen gyakran fázik. Az orvosoknak rögtön eszükbe jut a tiroxinhiány, ilyenkor ugyanis könnyen kialakul a zsírpárna, hiszen a sejtekben nem működik megfelelően az égető berendezés. A tartós fáradtságot pedig a sejtanyagcsere teljesítményének megszorítása okozza.

A jód és a C-vitamin

Az orvosok ilyenkor jódtablettát írhatnak fel, de tudni kell, hogy a kétharmad részt jódból álló tiroxinmolekulák rendkívül sebezhetőek: miközben áthaladnak az ereken, C-vitaminra van szükségük.

Ez védi meg őket a szabadgyököktől, a testben mindenütt tömegesen előforduló, romboló hatású elemektől. Az orvosok ezért, különösen, ha állandó fáradtsággal is küzdünk, tiroxintablettát írhatnak elő. Fontos azonban, hogy elsősorban a táplálkozás révén próbáljuk bevinni a megfelelő mennyiségű jódot szervezetünkbe.

Hogyan? Együnk nagyon sok friss, C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, vagy próbálkozhatunk aszkorbinsav-készítményekkel is, hiszen ezekkel szintén javulás érhető el.

Miben van jód?

Nagy mennyiségű jód található a jódozott tengeri sóban, a tengeri halakban és a tenger gyümölcseiben, különösen javallott például a következők fogyasztása: sügér, tőkehal, lazac, nyelvhal, tonhal, fekete kagyló, osztriga, garnéla és rák.

A természetes karcsúsító: a vas

A vas nem csupán a Föld, de az egész univerzum leggyakrabban előforduló fémjeinek egyike. A túlsúlyosak esetében rendkívül fontos, hogy ezt a zsírégetéshez oly fontos nyomelemet eljuttassák a vörösvérsejtjeikbe.

Akadnak ugyanis olyanok, akik csak attól híznak el, hogy vashiányosak. Mindenekelőtt a sovány vörös húsban található meg ez az ásvány, minél vörösebb a hús, annál több vérfestéket és így vasat tartalmaz. A máj, az izom és a szív az éllovas. Az osztrigában és a kagylóban is sok a vas, de ugyanez érvényes a zöldsalátára, a leveles zöldségekre, a hüvelyesekre és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekre is.

 

A gyomorsav és a vas

A vasnak sok gyomorsavra van szüksége ahhoz, hogy ionizálódhasson, ami a további felhasználás szempontjából lényeges. Az emberek többsége azonban 35 éves kora után egyre kevesebb gyomorsavat termel. Az anyagcsere-kutatók éppen ezért a következőt tanácsolják: főétkezések előtt savasítsd a gyomrodat savcsalogatókkal.

C-vitamin nélkül a vas feleannyit ér

Ehhez elegendő egy kivi, egy fél alma, egy evőkanál almaecet vízzel felhígítva vagy egy citrom leve. Mindemellett C-vitamin nélkül a vas valójában csak feleannyit ér, ezért fontos, hogy naponta többször fogyassz friss gyümölcsöt.

 

(Forrás:femina.hu)