Természetesen szó sincs arról, hogy önmagukban gyógyítanák, de mindenképpen segítenek a küzdelemben, a megfelelő terápia mellett. Legalábbis ez derül ki a friss kutatásokból.

1. Ételek, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak

A gyulladás számos krónikus betegséggel áll összefüggésben: érelmeszesedés, ízületi gyulladás, csontritkulás, Alzheimer-kór, illetve a rák számos fajtája. A megfelelő táplálkozással azonban megvédhetjük sejtjeinket a gyulladástól.

2. Ételek, amelyek a sejtkárosodástól védenek

Itt elsősorban az antioxidánsokról van szó, amelyek jó hatással vannak az immunrendszerre, s ezáltal segítenek bizonyos betegségek megelőzésében. A normális sejtműködés melléktermékei lehetnek a szabadgyökök, amelyekkel csak akkor van gond, ha a szervezetben felhalmozódnak: ilyenkor sejtkárosodás, sőt akár DNS-károsodás is kialakulhat. Erre általában akkor kerül sor, ha a szervezet huzamosabb ideig stressz hatása alatt áll, és természetesen ebbe a kategóriába tartozik a krónikus betegség által okozott stressz is.

3. Ételek, amelyek méregtelenítő hatásúak

A tudományos világban élénk vita zajlik arról, hogy létezik-e valódi méregtelenítés, vagy a legtöbb, amit tehetünk a szervezetünk tisztasága érdekében az, ha sok vizet iszunk, és mindig eleget alszunk. Dr. Lizano szerint azonban az úgynevezett fitotápanyagokkal sokat tehetünk azért, hogy a mérgek mielőbb ürüljenek. Fitotápanyagoknak nevezünk a növényi eredetű élelmiszerekben természetesen előforduló minden tápanyagot a vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül. Ezek rendszerint növényi összetevők, amelyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, hiszen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. Több mint 5000 féle fitotápanyag ismert a tudomány mai állása szerint, ezek közé tartoznak az izoflavonok, karotinoidok, flavonoidok, katekinek.

És most nézzük a konkrét példákat!

Karalábé

A rostokban gazdag karalábé serkenti az emésztést, márpedig a kiegyensúlyozott emésztőrendszer az egészség egyik fő alappillére. A karalábé vasban gazdag, ami segíti a májműködést, továbbá omega-3 zsírsavtartalmával gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Papaja

A magas vitamintartalmú papajában bően van C és E-vitamin és béta-karotin, amelyek mind jelentős antioxidáns hatásukról híresek. Emellett ott van a protein-emésztő enzim, a papain is, ami az emésztést serkenti. Fontos persze, hogy GMO-mentes papaját válasszunk.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák – például a quinoa és a zab – rengeteg rostot és vitamint tartalmaznak, és ásványi anyagokat, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kedveznek. Friss tanulmányok szerint a fitotápanyagtartalmuk olyan jelentős, hogy a rák ellen is hatékonyan veszik fel a versenyt (természetesen megfelelő orvosi kezeléssel kiegészítve a helyes táplálkozást).

Zöld tea

A zöldteában található fitovegyületek közül a katekin az, amelyet a rákkutatásban a leggyakrabban tanulmányoznak a szakemberek. Persze nem csak a zöld teában, hanem az almában, a szőlőben és az avokádóban is megtalálható a katekin, amely jelentős antioxidáns.

Keresztes virágú zöldségek (brokkoli, kelbimbó, karfiol)

Ezek a finomságok a magas fitotápanyag-tartalom miatt kiemelkedően egészségesek. A sulforaphane, a flavonolok és a kaempherol csökkenti az oxidatív stresszt, amely a szabadgyökök és peroxidok hatására sejtkárosodáshoz vezethet. Ráadásul a brokkoli tele van C-vitaminnal, ami szintén hatékony antioxidáns.

Paradicsom

A paradicsom likopintartalmát számos rákkutató vizsgálja: a friss tanulmányok szerint a likopint fogyasztó prosztatarák-betegek túlélési esélyei jelentősen nőttek. A likopin is fontos antioxidáns, különösen olivaolajjal, gombával és vörösborral érdemes fogyasztani.

(Forrás: nuus.hu)