A betegség az elnevezését Burrill Bernard Crohn amerikai gasztroenterológusról kapta, Ő volt, aki elsőként lejegyezte ezt a tünetegyüttest. A Crohn betegség a bélfal valamennyi rétegére kiterjedő krónikus gyulladás.Leggyakrabban a vékonybél legutolsó szakaszát (csípőbelet-ileumot) és a vastagbelet (kolont) érinti, de az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig.
Heveny szakaszban
- az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
- az energia- és tápanyaghiány pótlása
- a beteg kondíciójának javítása (ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával, tápszeres dúsítással)
- energia- és fehérjegazdag
- zsírszegény
- durvarost mentes
- gyakori kis étkezések
- tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
- natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
- a beteg állapotát
- egyéni érzékenységét
- ízlését
Fellángolás idejére
Nagyfokú fogyás esetén teljesen lebontott tápszert, gyógytápszer javasolt.
- fiatal állatok sovány húsával
- zsírszegény, savanyított tejtermékekkel, alacsony zsírtartalmú sajtokkal, túróval
- zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel
- tojással
Energiaszükséglet: 35-45 kcal/ttkg /168-190 kJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva.
Fehérjeszükséglet: 1, 5-2 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva.
Zsírszegénység: az energiabevitel 25%-nál kevesebb, a zsiradék teljes megvonása nem szükséges, a felszívódási zavarok miatt elsősorban a növényi zsiradékok használhatók fel.
Szénhidrátszükséglet: 6-8 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva, natív cukrokban szegény (akut hasmenésben), azok bélmozgást serkentő hatása miatt (méz, jam, cukor) míg az összetett szénhidrátok bővebben fogyaszthatók (zöldség, gyümölcs, gabonafélék: az alábbi felsorolásnak megfelelően)
Tejcukormentes: a gyakori laktázhiány miatt
Vitamin- és ásványi-anyagok: A C-vitamin igény 500 mg-ra növekedhet, valamint fokozott A, D, E, K vitamin és Fe, Zn, Mg, Ca /1500 mg/ bevitelre van szükség, mely csak étrendi úton nem elérhető.
Oxálsav szegény: a hyperoxalúria és következményes vesekőképződés miatt.
Enterális, vagy parenterális táplálás: ha a beteg étvágytalansága, leromlott állapota miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, szonda segítségével szájon keresztül (enterális) vagy az emésztőrendszer megkerülésével (parenterális) táplálásra van szükség.
- Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás (hús és zöldség együtt), teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főzőpároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!
- Sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés. Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
- Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.
Tünetmentes és tünetszegény időszakban
Minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos! Nyersanyagok megítélése ezen szempontok szerint nyugalmi periódusban:
- Ajánlott: sovány húsok (fiatal sertés és marha, csirke, pulyka, hal, borjú, galamb, bárány), sovány felvágottak (gépsonka, szalámi, pulyka- és baromfi virsli).
- Nem ajánlott: zsíros húsok, hízott állatok (kacsa, liba), zsíros, fűszeres felvágottak (olasz, vadász, fokhagymás), szalámifélék, kolbász, füstölt, pácolt készítmények, belsőségek, kivéve a máj.
Tej, tejtermékek:
- Ajánlott: savanyított tejtermékek (kefir, natúr joghurt, gyümölcsös joghurtok kivéve aprómagvasak), sovány sajtok (Túra, Tenkes, Óvári, Köményes), sovány túró.
- Nem ajánlott: tej (a tejcukor érzékenység miatt), tejszín, tejföl, zsíros sajtok, füstölt, penésszel érlelt sajtok.
Zöldség- és főzelékfélék:
- Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejessaláta, tök, padlizsán, cukkini, sütőtök, patisszon, zsenge zöldbab és zöldborsó (utóbbi kettő esetében passzírozva).
- Nem ajánlott: káposzta, karfiol, karalábé, hagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, sóska, paraj, cékla, kukorica, szárazbab, lencse, sárgaborsó, szója.
Gyümölcsök:
- Ajánlott: alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, nektarin, dinnye (magok nélkül).
- Nem ajánlott: aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, kivi, szőlő, egres), körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, cseresznye, datolya, füge, olajos magvak (dió, mandula, mogyoró stb.)
Gabonaipari és édesipari termékek:
- Ajánlott: búzaliszt, búzadara, köles, árpagyöngy, kukoricaliszt, rizs, babapiskóta, zsemlemorzsa, 4-6 tojásos száraztészta, fehérkenyér, félbarna kenyér, zsemle, pászka, felfújtak, sült tészták, palacsinták.
- Nem ajánlott: búzakorpa, müzli, magas rosttartalmú péksütemény, magas zsírtartalmú tészták és péksütemények, tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, csokoládé, kakaó.
Tojás:
- Ajánlott: napi 1 darab, önálló ételként – zsírszegényen elkészítve: főtt tojás, lágy tojás, tükörtojás, teflonban, illetve ételkészítéshez.
- Nem ajánlott: zsíros tojásételek, hagymás rántotta.
Italok:
- Ajánlott: tea, víz, világos tea, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs-és zöldségprés-nedvek, koffeinmentes tea, tápszerrel készített gyümölcsös turmixok.
- Nem ajánlott: szénsavas üdítők és ásványvíz, alkoholos italok, kakaó, tejes turmixok
Fűszerek:
- Ajánlott: vasfű, borsikafű, kapor, kömény, ánizs, zsálya, zöldpetrezselyem, szegfűszeg, babérlevél, zeller, fahéj, rozmaring, édes-nemes pirospaprika, só, citromhéj, szegfűbors, kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikom
- Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (chili, curry, csípős paprika, torma, mustár, bors) fokhagyma, vöröshagyma.
Zsiradékok:
Ajánlott: csökkentett zsírtartalmú margarinok (a dobozos Liga és a Delma light margarinok tejcukor mentesek), csak kis mennyiségben javasoltak a növényi eredetű zsiradékok (napraforgóolaj, olivaolaj), sovány vajkrém (tejcukrot tartalmaz).
- Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés- és baromfizsír), tepertő, szalonna, csípős-tejszínes vajkrémek.
Klinikai tápszerek szerepe a Crohn betegség étrendjében
Az akut szak a beteget testileg és lelkileg kimeríti. A gyakori, erős hasmenés miatt a szervezet nagyon sok tápanyagot veszít, a gyorsult motilitás miatt a táplálék megemésztésére és felszívódására nem jut elég ideje, holott a gyulladás és a láz miatt a szervezet tápanyagigénye növekszik. A felsoroltak szerves következményéből adódik, hogy a Crohn betegek az akut szak végére nagyon lefogynak, és hangulatuk is igen leverté válik.
De nem szükséges, hogy ilyen állapotba kerüljenek a betegek. Az időben elkezdett megfelelően összeállított diétával ez a folyamat megállítható. A hasi fájdalommal és lázzal küzdő beteg étvágytalan, ezért olyan étellel kell kínálnunk, amely már kis mennyiségben is elegendő tápanyagot biztosít, és nem irritálja a bél nyálkahártyáját. Pontosan ezt nyújtják a tápszerek a betegek számára.
A tápszerek kiválasztását mindig a betegség súlyossága és a beteg fizikai állapota határozza meg.Súlyos állapotban átmenetileg szondatáplálásra lehet szükség. Nem kell megijedni a szonda használatától, hisz csak átmeneti állapotról van szó, és a szondatáplálás abban segíthet, hogy a szervezet minél előbb felerősödjék és túljusson az akut szakon.
A közepesen súlyos akut szak esetén, megemelt tápanyagtartalmának köszönhetően javasolt a Nutridrink és a Nutrison powder tápszerek fogyasztása.
Ezen tápszerek kiemelt mennyiségben tartalmazzák azokat a vitaminokat (A, D, E, K és C) és ásványi anyagokat (Fe, Zn, Mg, Ca), melyekre a Crohn betegnek fokozottan szüksége van.
Kolonoszkópia (vastagbél tükrözés) előkészítése esetén
A vizsgálatot megelőző napon a megemelt tápanyagtartalmának köszönhetően kiegészítő táplálékként is fogyasztható a Nutridrink. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok támogatják az immunrendszer működését és egyben étvágygerjesztő tulajdonsággal is bírnak. Napi 1-3 doboz elfogyasztása a diéta mellett már fedezi a teljes napi energia- és tápanyag-szükségletet.
A Nutridrink és a Nutrison powder további előnye, hogy könnyen emészthetők, igen jó a felszívódási hatásfokuk, garantáltan nem tartalmaznak olyan alkotórészeket, melyek irritálnák a bélnyálkahártyát, de tartalmaznak olyan tápanyagokat (vitaminokat és ásványi anyagokat), melyek természetes módon elősegítik a gyógyulási folyamatot.
Magas biológia értékű és könnyen emészthető, tejfehérjéből kivont, kazeint tartalmaznak, a szénhidrát tartalmuk pedig szintén könnyen emészthető maltodextrin. (A tej, ezzel szemben, szénhidrátként laktózt tartalmaz, melynek lebontása hasmenéses állapotokban átmenetileg károsodhat, ami annyit jelent, hogy a lebontatlan laktóz a vastagbélbe kerülve a hasmenést fokozhatja. Ezért nem javasoljuk a tej fogyasztását erős hasmenéses állapotokban.)
Nyugalmi periódusban is javasoljuk a Nutridrink és a Nutrison powder hosszantartó fogyasztását. Különösen abban az esetben, ha a laktóz intolerancia igazolást nyert, vagyis a beteg nem tűri a tejcukrot. Erre lehet következtetni, ha tej fogyasztását követően rövid időn belül görcsös hasi fájdalom jelentkezik, melyet hasmenés követ. Ebben az esetben sokat segíthet a diéta betartásában a Nutridrink és a Nutrison powder, mivel gyakorlatilag tejcukormentesek, és a felhasználásukkal szinte minden ételféleség elkészíthető.
Továbbá szintén javasoljuk a tápszerek hosszú távú fogyasztását, ha a testsúlya az elvárt alatt van vagy fizikai erőnlétét nem érzi kielégítőnek. Ezekben az esetekben nem elegendő 1-2 hétig fogyasztania a tápszert, minimum 1-2 hónapon keresztül 2-3 doboz Nutridrink vagy 1/2 doboz Nutrison powder szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez. Csak úgy tud nyugodtan pihenni és a gyógyulásra koncentrálni, ha mennyiségileg és minőségileg megfelelően táplálkozik.
A megfelelően táplálkozó ember szervezete ellenállóbb a betegségekkel szemben, illetve ha mégis megbetegszik, előbb túljut a kritikus időszakon.
Mintaétrend nyugalmi periódusban
Vacsora: tükörtojás, light margarin, fehér kenyér, citromfű tea
Vacsora: sütőfóliában sütött csirkemell, burgonyahab (a megfőtt burgonyát áttörjük)
Vacsora: főtt baromfi virsli, burgonyás kenyér, gyümölcstea
Legutóbbi hozzászólások