A betegség az elnevezését Burrill Bernard Crohn amerikai gasztroenterológusról kapta, Ő volt, aki elsőként lejegyezte ezt a tünetegyüttest. A Crohn betegség a bélfal valamennyi rétegére kiterjedő krónikus gyulladás.Leggyakrabban a vékonybél legutolsó szakaszát (csípőbelet-ileumot) és a vastagbelet (kolont) érinti, de az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig.
A betegség alatt jó (nyugalmi) és rossz (fellángoló) időszakok váltják egymást. Általában a vezető tünetek: hasmenés, hasfájás, láz, de számos panaszok tarkíthatják a kórképet. Gyakoriak az összenövések, sipolyok és tályogok.
Fontos szabálynak kell tekinteni, hogy az étrend mindig a beteg aktuális állapotához igazodjék!

Heveny szakaszban

Ilyenkor a legfontosabb a só- és folyadékpótlás. Igen súlyos esetben az energiabevitel parenterálisan (az emésztőrendszer megkerülésével), majd az elemi diéta alkalmazásával történjék. Az egyensúlyi állapotban lévő beteg étrendi lehetőségei tág határok között mozognak.
Az étrend célja:
  • az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
  • az energia- és tápanyaghiány pótlása
  • a beteg kondíciójának javítása (ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával, tápszeres dúsítással)
Az étrend lényege:
  • energia- és fehérjegazdag
  • zsírszegény
  • durvarost mentes
  • gyakori kis étkezések
  • tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:
  • a beteg állapotát
  • egyéni érzékenységét
  • ízlését

Fellángolás idejére

Javasolt ételek, italok:
Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs, főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea, gyógytea stb.

Nagyfokú fogyás esetén teljesen lebontott tápszert, gyógytápszer javasolt.

A tünetek enyhülésekor az étrend bővíthető:
  • fiatal állatok sovány húsával
  • zsírszegény, savanyított tejtermékekkel, alacsony zsírtartalmú sajtokkal, túróval
  • zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel
  • tojással
Az étrend jellemzői:

Energiaszükséglet: 35-45 kcal/ttkg /168-190 kJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva.

Fehérjeszükséglet: 1, 5-2 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva.

Zsírszegénység: az energiabevitel 25%-nál kevesebb, a zsiradék teljes megvonása nem szükséges, a felszívódási zavarok miatt elsősorban a növényi zsiradékok használhatók fel.

Szénhidrátszükséglet: 6-8 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva, natív cukrokban szegény (akut hasmenésben), azok bélmozgást serkentő hatása miatt (méz, jam, cukor) míg az összetett szénhidrátok bővebben fogyaszthatók (zöldség, gyümölcs, gabonafélék: az alábbi felsorolásnak megfelelően)

Tejcukormentes: a gyakori laktázhiány miatt

Vitamin- és ásványi-anyagok: A C-vitamin igény 500 mg-ra növekedhet, valamint fokozott A, D, E, K vitamin és Fe, Zn, Mg, Ca /1500 mg/ bevitelre van szükség, mely csak étrendi úton nem elérhető.

Oxálsav szegény: a hyperoxalúria és következményes vesekőképződés miatt.

Élelmi rostok: vízoldékony élelmi rostok növelése (alma, birsalma, sütőtök, sárgarépa), nem vízoldékony (durva rostok) formáinak csökkentése, különösen szűkület esetén.
Fűszerek: erős, izgató fűszerek mellőzése.Egyén tűrőképesség: nagyon fontos az egyéni különbségek és tűrőképességek miatt a beteg táplálék-toleranciájának ismerete és figyelembe vétele.

Enterális, vagy parenterális táplálás: ha a beteg étvágytalansága, leromlott állapota miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, szonda segítségével szájon keresztül (enterális) vagy az emésztőrendszer megkerülésével (parenterális) táplálásra van szükség.

Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:
  • Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás (hús és zöldség együtt), teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főzőpároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!
  • Sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés. Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
  • Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.

Tünetmentes és tünetszegény időszakban

Minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos! Nyersanyagok megítélése ezen szempontok szerint nyugalmi periódusban:

Húsok, húskészítmények:
  • Ajánlott: sovány húsok (fiatal sertés és marha, csirke, pulyka, hal, borjú, galamb, bárány), sovány felvágottak (gépsonka, szalámi, pulyka- és baromfi virsli).
  • Nem ajánlott: zsíros húsok, hízott állatok (kacsa, liba), zsíros, fűszeres felvágottak (olasz, vadász, fokhagymás), szalámifélék, kolbász, füstölt, pácolt készítmények, belsőségek, kivéve a máj.

Tej, tejtermékek:

  • Ajánlott: savanyított tejtermékek (kefir, natúr joghurt, gyümölcsös joghurtok kivéve aprómagvasak), sovány sajtok (Túra, Tenkes, Óvári, Köményes), sovány túró.
  • Nem ajánlott: tej (a tejcukor érzékenység miatt), tejszín, tejföl, zsíros sajtok, füstölt, penésszel érlelt sajtok.

Zöldség- és főzelékfélék:

  • Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejessaláta, tök, padlizsán, cukkini, sütőtök, patisszon, zsenge zöldbab és zöldborsó (utóbbi kettő esetében passzírozva).
  • Nem ajánlott: káposzta, karfiol, karalábé, hagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, sóska, paraj, cékla, kukorica, szárazbab, lencse, sárgaborsó, szója.

Gyümölcsök:

  • Ajánlott: alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, nektarin, dinnye (magok nélkül).
  • Nem ajánlott: aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, kivi, szőlő, egres), körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, cseresznye, datolya, füge, olajos magvak (dió, mandula, mogyoró stb.)

Gabonaipari és édesipari termékek:

  • Ajánlott: búzaliszt, búzadara, köles, árpagyöngy, kukoricaliszt, rizs, babapiskóta, zsemlemorzsa, 4-6 tojásos száraztészta, fehérkenyér, félbarna kenyér, zsemle, pászka, felfújtak, sült tészták, palacsinták.
  • Nem ajánlott: búzakorpa, müzli, magas rosttartalmú péksütemény, magas zsírtartalmú tészták és péksütemények, tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, csokoládé, kakaó.

Tojás:

  • Ajánlott: napi 1 darab, önálló ételként – zsírszegényen elkészítve: főtt tojás, lágy tojás, tükörtojás, teflonban, illetve ételkészítéshez.
  • Nem ajánlott: zsíros tojásételek, hagymás rántotta.

Italok:

  • Ajánlott: tea, víz, világos tea, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs-és zöldségprés-nedvek, koffeinmentes tea, tápszerrel készített gyümölcsös turmixok.
  • Nem ajánlott: szénsavas üdítők és ásványvíz, alkoholos italok, kakaó, tejes turmixok

Fűszerek:

  • Ajánlott: vasfű, borsikafű, kapor, kömény, ánizs, zsálya, zöldpetrezselyem, szegfűszeg, babérlevél, zeller, fahéj, rozmaring, édes-nemes pirospaprika, só, citromhéj, szegfűbors, kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikom
  • Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (chili, curry, csípős paprika, torma, mustár, bors) fokhagyma, vöröshagyma.

Zsiradékok:

  • Ajánlott: csökkentett zsírtartalmú margarinok (a dobozos Liga és a Delma light margarinok tejcukor mentesek), csak kis mennyiségben javasoltak a növényi eredetű zsiradékok (napraforgóolaj, olivaolaj), sovány vajkrém (tejcukrot tartalmaz).
  • Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés- és baromfizsír), tepertő, szalonna, csípős-tejszínes vajkrémek.

Klinikai tápszerek szerepe a Crohn betegség étrendjében

Az akut szak a beteget testileg és lelkileg kimeríti. A gyakori, erős hasmenés miatt a szervezet nagyon sok tápanyagot veszít, a gyorsult motilitás miatt a táplálék megemésztésére és felszívódására nem jut elég ideje, holott a gyulladás és a láz miatt a szervezet tápanyagigénye növekszik. A felsoroltak szerves következményéből adódik, hogy a Crohn betegek az akut szak végére nagyon lefogynak, és hangulatuk is igen leverté válik.

 

De nem szükséges, hogy ilyen állapotba kerüljenek a betegek. Az időben elkezdett megfelelően összeállított diétával ez a folyamat megállítható. A hasi fájdalommal és lázzal küzdő beteg étvágytalan, ezért olyan étellel kell kínálnunk, amely már kis mennyiségben is elegendő tápanyagot biztosít, és nem irritálja a bél nyálkahártyáját. Pontosan ezt nyújtják a tápszerek a betegek számára.

 

A tápszerek kiválasztását mindig a betegség súlyossága és a beteg fizikai állapota határozza meg.Súlyos állapotban átmenetileg szondatáplálásra lehet szükség. Nem kell megijedni a szonda használatától, hisz csak átmeneti állapotról van szó, és a szondatáplálás abban segíthet, hogy a szervezet minél előbb felerősödjék és túljusson az akut szakon.

 

Erre az időszakra a lebontott, ezáltal könnyebben emészthető és gyorsabban felszívódó, ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsított, Peptisorb folyékony tápszer javasolt. Salakanyagmentes, így maradéktalanul felszívódik, továbbá nagymértékben kíméli az emésztőrendszert.

A közepesen súlyos akut szak esetén, megemelt tápanyagtartalmának köszönhetően javasolt a Nutridrink és a Nutrison powder tápszerek fogyasztása.

 

Ezen tápszerek kiemelt mennyiségben tartalmazzák azokat a vitaminokat (A, D, E, K és C) és ásványi anyagokat (Fe, Zn, Mg, Ca), melyekre a Crohn betegnek fokozottan szüksége van.

 

Kolonoszkópia (vastagbél tükrözés) előkészítése esetén

A vizsgálatot megelőző napon a megemelt tápanyagtartalmának köszönhetően kiegészítő táplálékként is fogyasztható a Nutridrink. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok támogatják az immunrendszer működését és egyben étvágygerjesztő tulajdonsággal is bírnak. Napi 1-3 doboz elfogyasztása a diéta mellett már fedezi a teljes napi energia- és tápanyag-szükségletet.

A Nutridrink és a Nutrison powder további előnye, hogy könnyen emészthetők, igen jó a felszívódási hatásfokuk, garantáltan nem tartalmaznak olyan alkotórészeket, melyek irritálnák a bélnyálkahártyát, de tartalmaznak olyan tápanyagokat (vitaminokat és ásványi anyagokat), melyek természetes módon elősegítik a gyógyulási folyamatot.

Magas biológia értékű és könnyen emészthető, tejfehérjéből kivont, kazeint tartalmaznak, a szénhidrát tartalmuk pedig szintén könnyen emészthető maltodextrin. (A tej, ezzel szemben, szénhidrátként laktózt tartalmaz, melynek lebontása hasmenéses állapotokban átmenetileg károsodhat, ami annyit jelent, hogy a lebontatlan laktóz a vastagbélbe kerülve a hasmenést fokozhatja. Ezért nem javasoljuk a tej fogyasztását erős hasmenéses állapotokban.)

Nyugalmi periódusban is javasoljuk a Nutridrink és a Nutrison powder hosszantartó fogyasztását. Különösen abban az esetben, ha a laktóz intolerancia igazolást nyert, vagyis a beteg nem tűri a tejcukrot. Erre lehet következtetni, ha tej fogyasztását követően rövid időn belül görcsös hasi fájdalom jelentkezik, melyet hasmenés követ. Ebben az esetben sokat segíthet a diéta betartásában a Nutridrink és a Nutrison powder, mivel gyakorlatilag tejcukormentesek, és a felhasználásukkal szinte minden ételféleség elkészíthető.

Továbbá szintén javasoljuk a tápszerek hosszú távú fogyasztását, ha a testsúlya az elvárt alatt van vagy fizikai erőnlétét nem érzi kielégítőnek. Ezekben az esetekben nem elegendő 1-2 hétig fogyasztania a tápszert, minimum 1-2 hónapon keresztül 2-3 doboz Nutridrink vagy 1/2 doboz Nutrison powder szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez. Csak úgy tud nyugodtan pihenni és a gyógyulásra koncentrálni, ha mennyiségileg és minőségileg megfelelően táplálkozik.

A megfelelően táplálkozó ember szervezete ellenállóbb a betegségekkel szemben, illetve ha mégis megbetegszik, előbb túljut a kritikus időszakon.

Mintaétrend nyugalmi periódusban

 

1.nap
Reggeli: gépsonka, light margarin, zsemle, csipkebogyótea
Tízórai: tápszer
Ebéd: salátaleves, diétás rakott burgonya (kolbász helyett virslivel készítve és tejföl helyett joghurttal leöntve)
Uzsonna: banán

Vacsora: tükörtojás, light margarin, fehér kenyér, citromfű tea

 

2.nap
Reggeli: Tenkes sajt, light margarin, burgonyás kenyér, cikória tartalmú gabonakávé, (Nutrison powderrel)
Tízórai: sütőtökkrém, (lehet tejmentes sütőtök, bébiétel)
Ebéd: őszibarackleves, (vaníliás Nutridrink-kel), diétás sonkástészta (gépsonkából és köményes sajttal megszórva)
Uzsonna: natúr joghurt, kifli

Vacsora: sütőfóliában sütött csirkemell, burgonyahab (a megfőtt burgonyát áttörjük)

 

3.nap
Reggeli: kapros túrókrém, zsemle, körömvirágtea
Tízórai:reszelt alma, babapiskóta
Ebéd: diétás májgombócleves, tárkonyos tonhal, rizs
Uzsonna: karamellás Nutridrink

Vacsora: főtt baromfi virsli, burgonyás kenyér, gyümölcstea

 

(Forrás: ENDOdiag )