A-vitamin

Szerző: | 2018.05.19. | gyorshír | 0 hozzászólás

Retinol

 

A retinában található
Alkohol jellegű

Történeti áttekintés

I.e. 1600 táján az ókori Egyiptomban a szürkületi vakságot (farkasvakság) nílusi halak
májával gyógyították a papok.

Az ókori orvosok (Dioskurides Galanus, Oreibasus, Aetius, a görög Celsius,
az arab Ali ben Isa) a farkasvakság gyógyítására különböző állatok máját javasolják.

1904. Mori (Japán) beszámol arról, hogy a megelőző években Japán belső, szárazföldi területein több ezer rosszul táplált kisgyereket sújtott a hikan-kórnak nevezett súlyos szembetegség, mely számos áldozatot is követelt.

A tünetek között először a kötőhártya kiszáradása, majd farkasvakság, végül teljes
vakság jelentkezik. Gyógyításuk halmájolajjal, angolnazsírral és csirkemájjal lehetséges.

1906. Hopkins (Cambridge)
Megállapítja, hogy patkányokat tejfehérjéből, szénhid
rátból, zsírból és sóból álló keverékkel etetve az állatok növekedése lelassul. Az étrendet friss tejjel kiegészítve az állatok növekedése normális lesz.

1912. Hopkins
Javasolja, hogy a táplálék azon komponenseit, melyek a szénhidrá
tok, zsírok, fehérjék és sók mellett a táplálkozáshoz elengedhetetlenül szükségesek, “járulékos komponensek”-nek nevezzék.

1913. McCollum és Davis (New Haven, USA, Yale Egyetem).
Éterrel extrahált 
táplálékkal etetett fiatal patkányok növekedése megáll, sőt az állatoknál kötőszövet-gyulladás, szemszárazság (xerophtalmia) és farkasvakság (hemeralopia) is
megfigyelhető. A szembetegségek tünetei halmájolaj etetésével megszüntethetők.
A tej, tojássárgája, vaj (Osborn és Mendel, 1913) szintén igen hatásos, míg egyes növényi olajok (mandulaolaj) és a sertészsír kevésbé hatékony.

A zsírokban és olajokban egy létfontosságú növekedési faktor van, melyet 1915-ben McCollum zsíroldékony ’A’ faktornak nevez el.

1920-ban Drummond
javaslatára ez az ’A’ faktor az A-vitamin nevet kapja a Casi
mir Funk által 1912-ben alkotott ’vita amine’ fantázianév alapján.

Az 1920-as évektől a kutatók között már általánosan elterjedt az a vélemény, hogy a helytelen és hiányos táplálkozás következtében kialakuló A-vitamin-hiány a fejlődés/növekedés lassulásához, majd leállásához, valamint súlyos szembetegség
kialakulásához vezet.

Ez utóbbi neve: xerophtalmia. Ez az oka, hogy az A-vitamint antixeroptalmia-faktorként is említik.

Green és Mellanby (1928) megállapítja, hogy A-vitamin hiányában csökken az ember fertőzésekkel szembeni ellenálló-képessége.

A humán orvosi gyakorlatban csak az 1940-es évektől kezdődően válik elfogadottá az a nézet, hogy A-vitamin hiányában az ektodermából fejlődött részek károsodhatnak.

Ha a beteg étrendje megfelelő mennyiségben kiegészül bizonyos zsírnemű ételekkel (tej, vaj, tojás, halzsír, különböző olajok), a tünetek megszüntethetők, ill. visszafordíthatók (repalábilisek).

A betegséget a vitamin hiánya okozza: hiánybetegség!

1919. Steenbock (Wisconsin, USA).

A sárgarépából éterrel kivont vörös színű karotin az ’A’ faktorhoz hasonló élettani hatású. Úgy gondolja, hogy a hatást nem a karotin, hanem a mellette szennyezőként jelenlévő ’A’ faktor okozza.

1920. Osborn és Mendel.
Egyes zöld növények pigmentanyagai viszonylag magas 
A-vitamin-aktivitást mutatnak. Szerteágazó kutatások indulnak a növényekből korábban már előállított karotin és karotinoid-származékok hatékonyságának vizsgálatára.

1920. Kutatások az állati eredetű A-vitamin és a növényi eredetű pigmentek (karotinoidok) kinyerésére és azonosítására. Az A-vitaminhoz és a karotinhoz kapcsolódó kutatások a továbbiakban összefonódnak, számos félreértéssel, részeredménnyel és ellentmondással.

Az izolálási kísérletek főképp tengeri halak – elsősorban tonhal – májából és vajból történtek.

1922. Takahashi (Japán).
Tonhal májából előállított, igen hatékonyan alkalmazható 
koncentrátumát tiszta A-vitaminnak tartja, és BIOSTERIN-nek nevezi el. Megállapítja telítetlen alkohol jellegét, összegképletét (C 27 H 24 O 2 ) viszont helytelenül adja meg.

 Megállapítják, hogy a halmájolaj oxigén jelenlétében végzett 100 °C feletti hevítésével elveszti vitaminhatását. Ugyanakkor hatásos marad az angolkórral szemben → McCollum (1922): a halmájolajban D-vitamin is van.

Mivel a legaktívabb vitaminhordozó anyagok színesek (vaj, tojássárgája, halolaj, kukorica, paradicsom, barack), a sárga színű karotint számos kutató helytelenül A-vitaminként azonosította.

1930. A karotinoidok felfedezése már a XIX. században elkezdődött, de jelentőségük csak az A-vitaminhoz kapcsolódó kutatások révén nőtt meg. Szerkezetük azonosítása és szintézisük kidolgozása az 1930–40-es években folyó kitartó munkák eredménye.

A karotint 1831-ben Wackenroder különítette el sárgarépából, és nevezte el annak latin neve (Daucus carota) alapján.

Az őszi lomb sárga színét adó xantofill (lutein) nevű pigmentet először Berzelius állította elő kristályos formában 1837-ben.

A likopint, a paradicsom (Lycopersicum exculentum) piros színanyagát elsőként Hartsen kristályosította ki 1873-ban.

Willstätter meghatározza előbb a karotin (1907), majd a likopin és a xantofil helyes összegképletét (1914); részben e munkákért 1915-ben Nobel-díjat kapott.

karotin: C 40 H 56
likopin: C 40 H 56
xantofill: C 40 H 56 O 2

1928. Karrer és mtsai (Zürich). Tiszta, kristályos karotint használva bizonyítja Steenbock állítását, hogy a karotinnak A-vitamin-hatása van.

1929. Karrer és mtsai (Zürich).
Kukoricából (Zea mays) zeaxantint különít el, és 
vizsgálja vitaminhatását.

1929-30. Euler és mtsai.
A karotin és származékai tulajdonképpen A-provitaminok 
(Moore), melyek a szervezetben alakulnak át vitaminná (Drummond és mtsai).

1930. Karrer és mtsai (Zürich)
Vizsgálja a likopin vitaminhatását. Megállapítja a likopin szerkezeti képletét, felismerve, hogy 8 izoprén-egységből épül fel.

1931. Kuhn.
Bebizonyítja, hogy a tojássárgája színanyaga azonos a sárga ibolya (Viola 
lutea) színanyagával: mindkettő luteint tartalmaz.

1931-1933. Karrer és mtsai (Zürich).
Az A-vitamin izolálása viszonylag tiszta – de 
nem kristályos – formában csukamájolajból.

1931. Kuhn.
Kimutatja, hogy a karotin nem egységes, hanem 3 vegyület keveréke. A 
Cvet által 1903-ban felfedezett kromatográfiás módszer bevezetésével és továbbfejlesztésével 1931 és 1933 között sikerül elkülönítenie az a-, b- és g-karotint. Megállapítja, hogy a b-karotin vitaminhatása kétszer akkora, mint az a-karotiné vagy a g-karotiné.

1931. Karrer.
Katalitikus hidrogénezési és oxidatív lebontási reakciókból következ
tet a b-karotin poliizoprén-vázas szerkezetére.

1933. Karrer és mtsai
Meghatározzák az A-vitamin szerkezeti képletét. Megállapítják, hogy az A-vitamin a szervezetben a b-karotin kettéhasadásával alakul ki.

1937. Kuhn és Morris.
Az A-vitamin szintézise b-jonon kiindulási anyagból.

1937. Heilbron.
Az édesvízi halak májából készül kivonat is rendelkezik A-vita
min-aktivitással, de a tengeri halak májkivonatához képest kevésbé hatékony.

Az A2 -vitamin

1952. jones.
Az A 2 -vitamin a 3,4-dehydro retinolnak felel meg.

1938-1939. Wald.
A békaszemben egy sárga színű karotinoid található. A retinénnek 
elnevezett vegyület később retinalnak bizonyult.

1947. Arens, Isler és mtsai.
A-vitamin-szintézisek az ipari méretű gyártáshoz (gyógyszeripar) Cawley és mtsai.

1950. Karrer és Eugster.
A b-karotin szerkezetigazoló szintézise.

1952-1957. Wald és Hubbard.
Az A-vitamin (retinol) szerepének felderítése a látás 
mechanizmusában.

1967. Blomstrand és Werner.
Igazolják, hogy a b-karotin a C 15 = C 15’ kettőskötés 
között hasad retinollá.

1972. Olson.
A karotin-15, 15’-dioxigenáz specifikus a b-karotin hasítására.

1989. Vogt.
A duplaszárnyú lepkék szemében felfedezi az A 3 -vitamint (3-hidroxi-re
tinol), melyet aztán különböző légyfajták és ún. héjas állatok szemében is kimutatnak.

1937. Paul Karrer:
kémiai Nobel-díj „a karotinoidok és flavinok, az A- és B 2 -vitamin 
kutatásaiért” 

1938. Richard Kuhn:
kémiai Nobel-díj „a karotinoidok és vitaminok kutatásáért”

1967. Georg Wald:
orvosi és biológiai Nobel-díj „a látás elsődleges retinális vegyi és 
élettani folyamatainak vizsgálataiért”

Kémiai szerkezet, lehetséges átalakulások

Az A-vitamin izoprén-egységeket és b -jonon-gyűrűt tartalmazó, többszörösen telítetlen, konjugált szerkezetű, egyértékű alkohol.

Kémiai összetétel szempontjából kétféle A-vitamint ismerünk: az A 1 -vitamin (retinol, C 20 H 29 -OH) tengeri halak májában és szemében található, az A 2 -vitamin (dehidro-retinol, C 20 H 27 -OH) viszont az édesvízi halakban fordul elő. Érdemes megemlíteni, hogy a tengeri és édesvízi halak között átmenetet képező Eurythalin halfaj szeme mind az A 1 -, mind az A 2 -vitamint tartalmazza.

Az A 2 -vitamin humán élettani hatása kisebb, csak mintegy 30–40% az A 1 -vitaminéhoz képest. Az 1990-es években felfedezték, hogy egyes lepkefajok és héjas állatok szemének látási mechanizmusában 3-hidroxi-retinol (lásd alább) működik, melyet A 3 -vitaminnak neveztek el.

 Tulajdonságok

Az A-vitaminok zsírban oldódó, induktív vitaminok. Szerkezetüket tekintve 20 szén-
atomos telítetlen alkoholok, melyek molekulájában egy b -jonon gyűrűhöz két izoprén
egységből álló telítetlen oldallánc kapcsolódik. Valamennyi kettőskötés konfiguráció-
ja transz. (A kevésbé stabil cisz-változat a látás molekuláris folyamatában fordul elő.)

A konjugált kettőskötések miatt az A-vitaminok kémiai behatásokra, oxidációra,
redukcióra (hidrogénezés), napfényre, UV-fényre érzékenyek. Viszonylag könnyen
észteresednek. Szobahőmérsékleten kristályos állapotúak, olvadáspontjuk 63-64°C.
Savas közegben izomerizálódnak és elvesztik aktivitásukat; a lúgos közeget ellenben
jól bírják.

Mindkét forma a szervezetben biológialag aktív, a retinal a látás mechanizmusában
játszik szerepet, a retinsav pedig a növekedésre és az immunrendszerre hat.
Az élő szervezetekben az A-vitamin gyakran észter-formában van jelen; általában
hosszú láncú zsírsavakkal, leggyakrabban palmitinsavval észteresedik. Az észter-for-
mák biokémiai hatása jobb, mint az alkohol-formáé. További praktikus szempont,
hogy az észter-alak halmazállapota olajos folyadék, ami pl. injekcióban való adagolást,
kényelmesebb felhasználást tesz lehetővé.

5 daganatprevenciós tápanyag

A rák megelőzésének tökéletes titkát senki sem ismeri, de az bizonyos, hogy a prevencióban az egyik legjobb módszer az egészséges táplálkozás és a mozgás. A betegségek kialakulásában nagy szerepe van a genetikának és a környezeti tényezőknek, amik ellen kevésbé,...

Influenza? Meglepően egyszerűen megúszható!

Meglepően egyszerű módszerrel úszhatná meg évi 3 millió ember az influenzát: nem kell hozzá semmilyen csodaszer, csak egy bizonyos vitamin. Minden télen tombol az influenza és a nátha, holott 3,25 millió ember garantáltan megúszná a szenvedést, ha rendszeresen...

CBD: átalakul-e THC-vé a testben?

A CBD + gyomorsav vita 2016-ban az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) és a Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ (NCBI) publikált egy kutatást (Merrick 2016), amely arra a következtetésre jutott, hogy a kannabidiol, CBD, Delta-9-Tetrahidrokannabinollá,...

Doppingolunk, és nem tudunk róla?

Hogyan vásároljunk étrend-kiegészítő szereket? A Laboratorium.hu legfrissebb anyagának összeállításában ezúttal is a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium segített. A WESSLING nemrég összegyűjtötte és táblázatba foglalta azt a több száz étrend-kiegészítőt,...

Ezeket a vitaminokat soha ne szedjünk együtt!

 Egy egészséges szervezetnek megfelelő étrend mellett nincs szüksége étrend-kiegészítőkre és vitaminokra, de akadhatnak esetek, amikor kénytelen vagy ilyesmit szedni. Ilyenkor vigyázz, hogy az alábbi vitaminokat még véletlenül se szedd együtt, mert ha mégis így...

A datolya a karácsonyi menü új alapanyaga

A datolya pálmáját, a gyümölcs magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt, az élet fájának nevezik az arab világban. Nálunk inkább csak az alternatív alapanyagokat használók konyhájában szokott előfordulni a datolya. A karácsonyi készülődés azonban jó alkalmat teremt...

Egyre hízol? Ilyen labort kérj! (4. rész)

Milyen laborvizsgálat milyen értékeket vizsgál és mire való? Miről érdeklődj háziorvosodnál, szakorvosodnál vagy magán laborokban? Áttekintheted a következő csomagokat, amelyek a hízással kapcsolatos aggályokra megfelelő válaszokat adhatnak. Fontos, hogy ezek csak a...

Egyre hízol? Ilyen labort kérj! (3. rész)

Milyen laborvizsgálat milyen értékeket vizsgál és mire való? Miről érdeklődj háziorvosodnál, szakorvosodnál vagy magán laborokban? Áttekintheted a következő csomagokat, amelyek a hízással kapcsolatos aggályokra megfelelő válaszokat adhatnak. Fontos, hogy ezek csak a...

Egyre hízol? Ilyen labort kérj! (2. rész)

Milyen laborvizsgálat milyen értékeket vizsgál és mire való? Miről érdeklődj háziorvosodnál, szakorvosodnál vagy magán laborokban? Áttekintheted a következő csomagokat, amelyek a hízással kapcsolatos aggályokra megfelelő válaszokat adhatnak. Fontos, hogy ezek csak a...

Egyre hízol? Ilyen labort kérj! (1. rész)

Milyen laborvizsgálat milyen értékeket vizsgál és mire való? Miről érdeklődj háziorvosodnál, szakorvosodnál vagy magán laborokban? Áttekintheted a következő "csomagokat", amelyek a hízással kapcsolatos aggályokra megfelelő válaszokat adhatnak. Fontos, hogy ezek csak a...

Így együnk több növényt

Az ideális étrend változatos, és magában foglal megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ezeken belül az állati eredetű alapanyagok is fontos részei táplálkozásunknak, de testünknek változatosságot és a környezetnek megkönnyebbülést...

Rizikófaktor a korán bevezetett tehéntej

 Az anyatejes táplálás is hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia megelőzéséhez. A tejfehérje-allergia a leggyakoribb ételallergia a csecsemők és kisgyermekek körében, a gyermekek három százalékát érinti. A csak anyatejjel tápláltcsecsemőknél...

A naspolya több egy téli nasinál! 

A tél igazi vitaminbombája a naspolya, ami szépnek nem nevezhető, de nagyon finom, és igazán egészséges! A csípős fagyok után az igazi - betakarítás után rendszerint még érlelni kell, mire ehető lesz.  Mi az a naspolya? Egy barna gyümölcs, ami a rózsavirágúak rendjébe...

Ezért fontos a friss torma fogyasztása

Bebizonyították, hogy fél napon át tart a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása. Ezért a megfelelő hatás érdekében érdemes azonnal felhasználni, mert gyorsan megbarnul, a benne található illóolajok pedig hamar elpárolognak. Antibakteriális hatását a...

Magnéziumpótlás: de melyik formáját válasszam?

A magnézium sokféle formában fordul elő. Különböző magnézium pótlások különböző magnéziumformákból állnak, és mindegyik más-más esetben a legalkalmasabb. A különböző formák különböző egyéni igényeket tudnak kielégíteni. Ha az étrendjével sok magnéziumot fogyaszt, a...

7 vitamin, ami hatékonyabb a drága krémeknél

A szépségszakértő szerint ezek a vitaminok nemcsak hibátlanná, de fiatalossá és feszessé is teszik a bőrt. Elmondta, melyik hogyan hat az arcra. A szép, fiatalos és problémamentes bőr receptjeként a legtöbben a krémeket és a szérumokat ismerik. A külső ápolásra...

Az ehető rovarok gazdagok antioxidánsokban

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány, s mint kiderült, a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé, olvasható a Phys.org tudományos hírportálon. "Legalább kétmilliárd ember, a Föld lakosságának...

Gyógyszerek miatt is kialakulhat vitaminhiány

Elég ha utána gondolsz milyen gyógyszereket szedsz, vagy körbenézel otthon a házi patikádában, és máris rájöhetsz, milyen tápanyagoknak alacsony a szintje a szervezetedben. SZTATINOK Koenzim-Q10 Ez a vitaminszerű vegyület nélkülözhetetlen a sejtjeink...

Országos hiány van K-vitaminból

Alig van olyan patika, ahol kapni lehet. Pedig az újszülöttek számára létfontosságú a K-vitamin. Elfogytak a külföldről behozott készletek, és ismét országos hiány alakult ki K-vitaminból, írja az Index. A portál több patikát is felhívott, de nem talált olyat, ahol...

Zsírégető őszi-téli vitaminforrás

A savanyú káposzta segíti a húsételek emésztését, gazdag vitaminforrás, ugyanakkor olcsó, változatosan elkészíthető, a magyar gasztronómiában alapéteknek számít. Toros, töltött, rakott Érdemes egyszer-egyszer újítani: próbálja ki az Egészségreceptek rovatunkban...

Egy nő, akinek nincs a vérében D-vitamin!

A D-vitamin abszolút hiánya összeegyeztethetetlen az élettel. A zsíroldékony vitamin hiánya gyermekkorban rachitis, felnőttkorban osteomalacia kialakulásához vezet. Ezzel szemben egy 58 éves nőnél már sok éve a kimutathatósági határ alatt van a vérében található...

Kimchi az emésztésért és a fogyásért!

Kimcsi Hozzávalók: 1 kínai káposzta 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva 2 és ½ centiméteres nagyságú gyömbér, reszelve 2 evőkanál csilipaszta 2 evőkanál halszósz 1 evőkanál cukor 3 evőkanál rizsecet 8 retek, durván reszelve 2 sárgarépa, vékonyra vágva 4 újhagyma, apróra...

Erősíti a C-vitamin a tumorsejteket?

Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin – állapították meg a hvg.hu szerint chilei kutatók. A dél-chilei Concepción Egyetem tudósai a hvg.hu szerint a Free Radical Biology and Medicine című folyóiratban publikáltak egy tanulmányt a C-vitamin és a...

A legfontosabb vitaminok sportoláshoz

Közismert, hogy a rendszeres testmozgás az egészséges életmód szerves része, ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy az aktív sportolás csak úgy lehet eredményes, ha közben biztosítjuk szervezetünk megemelkedett tápanyagszükségletét. E téren nemcsak az energiabevitelre...

Koleszterin? Nem csak a disznótoros a hibás!

Koleszterinszintre is hatékony lehet a vitamin-visszapótlás Ki ne hallott volna már arról, mennyire káros és veszélyes a magas koleszterinszint, különösen az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje? A páciensek többségének koleszterincsökkentő gyógyszert javasolnak,...

Kismamavitamin-körkép: SEGÍTSÉG A VÁLASZTÁSHOZ

TERHESVITAMIN-KÖRKÉP: SEGÍTSÉG A VÁLASZTÁSHOZ A patikákban, drogériákban sokféle terhesvitaminnal találkozhat a kismama és ezek mind különböznek egymástól valamiben. Tekintsük most át részletesen ezeket a vitaminokat, és a legismertebb Magyarországon kapható...

Élő mohával kezelnék az idegrendszeri betegségeket

Élő mohával kezelne gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket az a kutatócsoport, amely az Alzheimer-kór, valamint egyéb memóriazavarok és neuro-pszichiátriai betegségek molekuláris mechanizmusait vizsgálja magyar részvétellel. Memóriazav... mi?? Az Alzheimer-kórra,...

A paleo-diéta fokozza a kardiovaszkuláris rizikót?

A paleolit diéta a trimetil-amin-oxid magasabb szintjével hozható kapcsolatba. Mindez állatkísérletek alapján fokozott ateroszkerózis-rizikót sejtet. A paleolit diéta olyan táplálékok fogyasztásán alapul, amiket a mezőgazdaság és az állattenyésztés elterjedése előtti...

Ez a baj az A-vitaminos étrend-kiegészítőkkel!

 Tudtad, hogy a sárgarépában igazából nincs A-vitamin? És hogy a multivitaminokban viszont túl sok található belőle, ami komoly veszélyekkel jár számunkra, többek között előnytelen a csontozatunkra nézve is? A-vitamin Az A-vitamin fontos, zsírban oldódó vitamin,...

Szívvitaminok: így erősíthető a szívizom

A szívelégtelenség gyógyszeres kezelésének a kiegészítésére, a szívizom erősítésére a gyógynövények és a vitamin-szerű anyagok között is találhatók igazoltan hatásos megoldások. A szív pumpáló erejének a csökkenése, a szívizom gyengülése életveszélyes panaszokhoz is...

Hamis élelmiszerek – Becsapott érzékszervek

A vásárlók többsége igényli az új dolgokat, az élelmiszer kínálat színesedését. Az elvárások és a fogyasztók számának növekedésével párhuzamosan pedig szinte szükségszerűen virágzik az élelmiszer-hamisítás! Az élelmiszer-hamisítás ugyanúgy kiterjed a...

10 finomság, ami jóllakat és segít lefogyni

Diétakeresésében vagy? Egyszerű a dolgod: állítsd össze mindennapi étrendedet a következő szuper-élelmiszerekből, amelyek elősegítik jóllakottság érzetedet, ráadásul nagyon egészségesek. 1. Zabpehely A reggeli a nap legfontosabb étkezése, főként ha megfelelő...

Tojás: a tökéletes táplálék

A tojás az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb és legfinomabb megoldás, ha fehérjére van szükséged. Könnyen beilleszthető szinte bármilyen diétába.  Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Nagy a biológiai értéke, ezért – némi túlzással – egyedüli ételként is...

Így diktál az agy órarendje

A nap folyamán nemcsak energiaszintünk és testsúlyunk változik, de agyi tevékenységünknek is megvan a maga ritmusa, ami nagyrészt a belső óra, az alvási minták, a fényviszonyok és genetikai felépítésünk függvénye. Alább közöljük órákra lebontva, mikor mit tudunk a...

Diólevél – legyen a barátod!

Gyógyító növények A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról.Szinte minden kertes háznál  megtalálható a diófa. Az árnyas terebélyes növényről kevesen tudják, bár  termését sokan kedvelik, hogy mennyi gyógyhatást...

Hidratálás: nem a tiszta víz a leghatékonyabb!

Skóciai tudósok vizsgálatai alapján nem a tiszta víz a leghatékonyabb hidratáló folyadék. A csapat 13 gyakran fogyasztott ital hatását tesztelte le a kísérletezgetéseik keretében. A vizsgálatban 72, fizikailag aktív, 18 és 35 év közötti önkéntes vett részt. A...

A gyógynövény-felhasználás titkos fortélyai 

A gyógyítók a világ legtöbb részén csupán kis számú és csak a környékbeli, illetve lakóhelyükhöz közeli vidékeken termő gyógynövényeket alkalmazásával végzik a gyógykezeléseket. Sikereik, eredményeik nem pusztán növényismeretüknek köszönhetők, hanem annak is, hogy...

Szupergyümölcs, mégsem esszük!

A kajszibarack 6 jótékony hatása! Az ősz folyamán különösen fontos, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, mivel rengeteg vitamint juttathatunk így a szervezetünkbe. Szerencsére rengeteg hazai terményünk rendelkezik valamilyen jótékony hatással, de mi most a...

A helyes táplálkozás 12 követelménye

Az egészséges táplálkozáskor az energia és a tápanyagbevitel megfelel az élettanilag szükséges értékeknek. Az egészséges táplálkozás előfeltétele az adott életkörülményekhez igazodó, optimális összetételű, változatos, megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer,...

CBD a tudományos kutatások tükrében

A tudományos és klinikai kutatások elismerik a CBD-t, mint számos különböző állapot kezelésére alkalmas hatóanyagot. Pozitív hatást gyakorol az ízületi gyulladásokra, a cukorbetegségre, az alkoholizmus kezelésére, a Sclerosis Multiplex, a krónikus fájdalmak, a...

Mit tehet velünk a feldolgozott cukor?

A magas koleszterinszintért elsősorban nem a sok koleszterint tartalmazó élelmiszerek a felelősek, inkább a cukorbevitelre kell figyelni. A cukor az egyik elsődleges felelős Korábban úgy tartották, hogy az egészségtelen koleszterinszintért a magas koleszterintartalmú...

50 élelmiszer, amivel megmenthető a Föld

Az emberiség tápanyagbevitelének 75 százaléka csupán 12 mezőgazdasági terményből és öt állatfajtából áll össze, noha több mint 20 000-féle, emberi fogyasztásra alkalmas növényfajtát ismerünk. Ez egyrészt nem egészséges, hiszen a nem eléggé változatos táplálkozás...

Pici gyümölcs óriási gyógyerővel

A fekete áfonyát nem csak édes íze miatt szeretik. Igazi tápanyagbomba. Évről évre újabb kutatások bizonyítják, milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre.   Az áfonya igazi csodabogyó. Segít a rák megelőzésében, lassítja a sejtek öregedését, javítja az...

Szőlő: szupergyümölcs szívbetegeknek

A szőlő az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon - nagy részéből bor készül, de frissen is mindenhol népszerű csemege. Az egészségünkre is jó hatással van, hiszen hozzájárul a daganatos betegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez is. Az éhséget és a szomjat is...

Céklával helyettesíthető a krumpli!

Nemcsak savanyúságként fogyaszthatja a céklát, hanem levesként, de akár köretként is. Rengeteg vitamint tartalmaz, a vérkeringésnek, és a magas vérnyomásnak is jót tesz. A vaj a püré titka Gáspár Bea gyakran készít céklapürét. – Belecsavarom az egész céklákat...

Új vérteszt: megjósolható a halál?

Az új eljárás 83 %-os pontossággal mutatja meg a halál várható idejét A kutatást végző német szakemberek tucatnyi biomarkert fedeztek fel a vérben, amelyekről azt feltételezik, hogy befolyásolják a halál kockázatát. Az áttörést azt jelentette, amikor 44 ezer embernél...

Inzulinrezisztencia – sokat beszélünk, keveset tudunk róla

Fontos, hogy ha inzulinrezisztenciára gyanakszol, ne az internetes keresőt, a szomszédasszonyt vagy barátnődet kérdezd, hanem keress fel egy endokrinológus szakorvost (nőgyógyászt vagy belgyógyászt)! Manapság egyre többet beszélünk az inzulinrezisztenciáról. Te is...

CBD: antibiotikum szuper baktériumok ellen?

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte növekszik, ami rendkívül aggasztó a tudósok számára is. Ausztrál kutatók vizsgálódni kezdtek, hogy működhet-e a CBD-olaj az antibiotikumok alternatívájaként. Az eredmény több mint biztató! A tudósok a kannabidiolt különböző...

Hüvelyesek? Ha így főzzük, nem puffasszanak!

3 bevált praktika, hogy ne puffasszanak a hüvelyesek Régen nem szívesen fogyasztottam hüvelyeseket a kellemetlen mellékhatások miatt. Majd jött egy étrendváltás az életemben, aminek következtében jobban utánajártam, mik okozzák a panaszokat és mit tehetek ellenük,...

A vegán étrend hátrányai

Az biztos, hogy a divatdiétákkal ellentétben a vegán táplálkozás mindenképpen előnyös akár szívbetegségről, akár túlsúlyról van szó, ám csak akkor, ha az étrend kialakítását komoly tervezés előzi meg. Nem árt megismerni az árnyoldalát sem, hogy az előre elkönyvelhető...

Nem cukor, de édes – mi az?

Szerencsére cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén sem kell lemondanunk az édes ízről. Belátásunk szerint választhatunk természetes és mesterséges édesítőszerek közül, de jó, ha tudjuk, melyik mit jelent!   A mesterséges édesítőszerek közös jellemzője:...

Az egészséges étkezés 12 mérföldköve

Sok betegség a helytelen táplálkozás és életmód miatt alakulhat ki, ezeket táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségeknek hívjuk. Az ilyen típusú betegségek kialakulásában vannak olyan tényezők, amelyek növelik a betegségre való fogékonyságot.   Ezek közül...

Együnk fügekaktuszt!

A fügekaktusz más néven nopal Mexikóban honos, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban. 17 fajta aminosavat tartalmaz, melyből 8 létfontosságú! Újabban egyre-másra bukkannak fel a világ minden pontján az újabb „csodanövények”, melyek persze nem...

Őszibarack, a lédús emésztésserkentő

A lédús, illatos őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, ráadásul tele van értékes tápanyagokkal és vitaminokkal, amelyek nagyon jót tesznek az egészségünknek. Az ízletes őszibarack támogatja a szervezetünk működését, segít megelőzni a betegségeket és az...

Zöldséget és gyümölcsöt az arcra!

A zöldségeknek, gyümölcsöknek nem csak az egészséges táplálkozásban van jelentős szerepük, de a szépségápolásban is. Az üzletekben készen kapható kozmetikai termékek, arcpakolások, maszkok jelentős része is tartalmaz valamilyen gyümölcskivonatot. A gyümölcsök és...

Demenci…mi? B-vitamint szedünk, de mire is?

A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél az elbutulást, csökkentik az agyzsugorodást, sőt az Alzheimer-kór ellen is bizonyos védelmet nyújtanak – idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph. Celeste de Jager, az...

Uborkadiéta a plusz kilók ellen!

Az uborka az egyik leg­jobb fo­gyó­kú­rás ele­del. Ha ubor­ka­di­é­tába kez­desz, finom éte­lek se­gít­sé­gé­vel ad­hatsz le egy hét alatt akár három kilót. Az egyhetes uborkadiéta napjait is kezdd bőséges reggelivel. Kezdd a napot egy tényér uborkasalátával és két...

Nem is görög a görögdinnye

Kopogtatás helyett ütögetéssel állapítható meg, melyik görögdinnyét érdemes megvenni. A népszerű gyümölcs magas víz- és vitamintartalma miatt egészséges hűsítő csemege. A görögdinnye nem Görögországból, hanem vélhetően Afrikából származik. A legkorábbi feljegyzett...

Így segít a tökmagolaj

prosztatára, szívre, fájdalomcsillapításra is jó Az egyik legkedveltebb, egyben legegészségesebb nassolni való a tökmag: vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag, és bár a férfiaknak különösen előnyös a fogyasztása, a hölgyek (sőt a gyerekek) is bátran...

CBD Olaj árak összehasonlítása

Melyik CBD olaj ár-érték aránya a legjobb?