Hogyan jó a szilva? Gyorsan bepuszilva! Mint minden gyümölcs, a szilva is igazi ásványianyag-bomba. Milyen egészségügyi előnyeit használhatjuk ki és mekkora a tápanyagtartalma? Íme!

A szilva egy ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos csonthéjas gyümölcs, remek táplálék frissen, vagy feldolgozva már egészen kicsi kortól.


Honnan ered a szilva?

A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük, vagy vásárolhatjuk a feszes héjú, friss szemeket.

Az érése során pirossá, majd lilává változó szilva számos formában köszön vissza a fákról. Találunk tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakút, kis és nagy méretben egyaránt. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében az édes gyümölcs több változatára lelhetünk rá. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha valamennyi variációra kíváncsiak vagyunk.

 

A szilva jótékony hatásai
  • A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
  • A szilvát hashajtóként használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
  • A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
  • A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére.
  • A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
  • A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
  • K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
Tisztítókúra szilvával? Igen!

A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.
Hogyan fogyasszuk a szilvát?

A csonthéjas magtól megszabadítva aszalható, erjeszthető, és nem utolsó sorban nyersen fogyasztva is laktató táplálék válik belőle. Az aszalt szilvával azonban vigyázzunk, ha diétázunk, vagy ki kell számítanunk a napi cukorbevitelt, mert nagyon magas a cukortartalma.

 

(Forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu)

TOP A-vitamin készítmények:

Vitabay Vitamin A 10.000 IE - 120 Vegán Kapsula

Kiváló biohasznosulású A-vitamin (retinil-acetát formájában) – Nagy dózisú, 10 000 NE / NE. Kifogástalan minőségű nyersanyagok – Németországban gyártott.

Hozzájárul:

  • a normális vas-anyagcseréhez
  • a normál nyálkahártyák fenntartásához
  • a normál bőr fenntartásához
  • a normális látáshoz
  • az immunrendszer normál működéséhez

Fairvital - A-vitamin 25. 000 IE 90 db vegán kapszula

A Fairvital A-vitamin-kapszulái laktózmentesek, fruktózmentesek, gluténmentesek és vegánok. Sőt, zselatinmentes, élesztőmentes, szója-mentes, mentesítő szerektől mentes, mint például zsírsavak magnézium-sói (magnézium-sztearát), ízesítőszerek, tartósítószerek, peszticidek, fungicidek, műtrágyák, festékek és stabilizátorok, valamint GMO-mentes összetevők (GMO-mentes).

A-vitamin csepp, MTC-olajban oldott retinollal, 620 csepp, 400 IE

Mi különleges ebben az A-vitaminban?

Ez a termék természetes formában tartalmazza az A-vitamint!

Az úgynevezett retinol észter vegyület biztosítja az optimális felszívódást, és közvetlenül ,megadja a szervezetnek az A-vitamin biológiailag hozzáférhető, aktív változatát.