Kimcsi
Hozzávalók:
- 1 kínai káposzta
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 és ½ centiméteres nagyságú gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál csilipaszta
- 2 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál rizsecet
- 8 retek, durván reszelve
- 2 sárgarépa, vékonyra vágva
- 4 újhagyma, apróra vágva
Elkészítés 9 lépésben:
1. Szeleteljük a káposztát 2,5 centiméteres csíkokra.
2. Keverjük össze 1 evőkanál tengeri sóval, majd tegyük félre 1 órára.
3. Eközben készítsük el a kimcsipasztát. Keverjük össze egy tálban a fokhagymát, a gyömbért, a csiliszószt, a cukrot, a halszószt és a rizsecetet.
4. Ha szükséges, hígítsuk vízzel.
5. Öblítsük le a káposztát folyó víz alatt, azután szárítsuk meg.
6. Tegyük egy tálba a retekkel, a répával és a hagymával, azután öntsük rá a pasztát.
7. Forgassuk át az egészet.
8. Töltsük befőttes üvegekbe és hagyjuk szobahőmérsékleten egy napig.
9. Ezután tegyük hűvös helyre egy hétre.
Ezért kellene ellesnünk, hogyan készül a kimcsi!
A kimcsi vagy kimchi a koreai savanyú káposzta, egy fermentált, erjesztett finomság, amelynek számos egészségügyi előnye van. A fermentálás, vagyis erjesztés egy baktériumok vagy gombák segítségével zajló folyamat. Ezek a szervezet számára értékes tápanyagokat állítanak elő.
Jó az emésztésre
A kimcsi tele van egészséges baktériumokkal, mint például a laktobacillusok. Ezek hozzájárulnak a bélmikrobiom egészségéhez, nélkülözhetetlenek az emésztéshez.
Ráadásul a kimcsi tele van rostokkal, amely szintén jótékonyan hat az emésztésre.
Fokozza az immunitást
A kimcsiben található probiotikumok segíthetnek az immunrendszerünk egészségének megőrzésében. Egy 2014-es kutatás szerint például szinte bármilyen megbetegedéssel szemben védelmet nyújthatnak a megfázástól a rákig.
Javíthatja a szív egészségét is
Egy 2013-as tanulmány szerint a kutatók felfedezték, hogy a kimcsi a szív egészségéhez is hozzájárul. Ezt a kutatást fiatal felnőtteken végezték, akik hét napon keresztül fogyasztottak kimcsit. Azt találták, hogy ennek köszönhetően csökkent a rossz koleszterinszint a szervezetükben.
Még a gyulladást is csökkentheti
Tekintettel a benne lévő antioxidánsokra, nem meglepő, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.
Segítheti a fogyást
Az egészséges baktériumok és a rostok befolyásolják az étvágyat és fokozzák a teltségérzetet. Mivel a kimcsi alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, jól megállja a helyét egy diétában.