Kimcsi

Hozzávalók:

  • 1 kínai káposzta
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 és ½ centiméteres nagyságú gyömbér, reszelve
  • 2 evőkanál csilipaszta
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál rizsecet
  • 8 retek, durván reszelve
  • 2 sárgarépa, vékonyra vágva
  • 4 újhagyma, apróra vágva

Elkészítés 9 lépésben:


1. Szeleteljük a káposztát 2,5 centiméteres csíkokra.


2. Keverjük össze 1 evőkanál tengeri sóval, majd tegyük félre 1 órára.


3. Eközben készítsük el a kimcsipasztát. Keverjük össze egy tálban a fokhagymát, a gyömbért, a csiliszószt, a cukrot, a halszószt és a rizsecetet.

4. Ha szükséges, hígítsuk vízzel.


5. Öblítsük le a káposztát folyó víz alatt, azután szárítsuk meg.


6. Tegyük egy tálba a retekkel, a répával és a hagymával, azután öntsük rá a pasztát.


7. Forgassuk át az egészet.


8. Töltsük befőttes üvegekbe és hagyjuk szobahőmérsékleten egy napig.

9. Ezután tegyük hűvös helyre egy hétre.

Ezért kellene ellesnünk, hogyan készül a kimcsi!

 

A kimcsi vagy kimchi a koreai savanyú káposzta, egy fermentált, erjesztett finomság, amelynek számos egészségügyi előnye van. A fermentálás, vagyis erjesztés egy baktériumok vagy gombák segítségével zajló folyamat. Ezek a szervezet számára értékes tápanyagokat állítanak elő.

Jó az emésztésre

 

A kimcsi tele van egészséges baktériumokkal, mint például a laktobacillusok. Ezek hozzájárulnak a bélmikrobiom egészségéhez, nélkülözhetetlenek az emésztéshez.

Ráadásul a kimcsi tele van rostokkal, amely szintén jótékonyan hat az emésztésre.

Fokozza az immunitást

 

A kimcsiben található probiotikumok segíthetnek az immunrendszerünk egészségének megőrzésében. Egy 2014-es kutatás szerint például szinte bármilyen megbetegedéssel szemben védelmet nyújthatnak a megfázástól a rákig.

 

Javíthatja a szív egészségét is

Egy 2013-as tanulmány szerint a kutatók felfedezték, hogy a kimcsi a szív egészségéhez is hozzájárul. Ezt a kutatást fiatal felnőtteken végezték, akik hét napon keresztül fogyasztottak kimcsit. Azt találták, hogy ennek köszönhetően csökkent a rossz koleszterinszint a szervezetükben.

Még a gyulladást is csökkentheti

 

Tekintettel a benne lévő antioxidánsokra, nem meglepő, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.

Segítheti a fogyást

 

Az egészséges baktériumok és a rostok befolyásolják az étvágyat és fokozzák a teltségérzetet. Mivel a kimcsi alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, jól megállja a helyét egy diétában.