Ázsiában már egy ideje megszokott ételnek számít a medúza, mi egyelőre inkább bizarrnak találjuk, mint csábító ételnek. Dániában mindenesetre a kutatók sikeresen száraz harapnivalóvá változtatták a medúza testét – ami mellesleg 95 százalékban vízből áll.

Sok vitamin, kevés kalória, kevés zsír.

Mint azt Mathias P. Clausen, az egyik kutató elmondta, etanolt használtak a medúza kiszárítására, hogy szélesebb körben elterjedhessen a gasztro világban.

Ha bejön a terv, az bizonyos, hogy medúzából rengeteg van, gyorsan szaporodik (köszönhetően a klímaváltozásnak), ugyanis a felmelegedett óceán kényelmes nekik. A medúzákkal ellentétben a többi halból egyre kevesebb van a halászat és a változó klíma miatt.Mit ér egy falat medúza?

Nos, 58 gramm medúzában 21 kalória van, a bennük lévő zsírral pedig nem is érdemes számolni, annyira csekély. Vitamin viszont bőven akad bennük, találhatunk benne B12-vitamint, magnéziumot, foszfort, vasat és szelént is.

Elméletileg tehát jobb medúzát enni az esti film mellé, mint pattogatott kukoricát, vagy hagyományos chipset – gyakorlatilag azonban továbbra is kérdés, hogy a világ készen áll-e arra, hogy a medúza betörjön a mindennapos élelmiszerek közé.

A kutatásról bővebben itt: >>>


Medúzából nasi – sok vitamin, semmi zsír.

(Forrás: https://nuus.hu)