Ázsiában már egy ideje megszokott ételnek számít a medúza, mi egyelőre inkább bizarrnak találjuk, mint csábító ételnek. Dániában mindenesetre a kutatók sikeresen száraz harapnivalóvá változtatták a medúza testét – ami mellesleg 95 százalékban vízből áll.
Sok vitamin, kevés kalória, kevés zsír.
Mint azt Mathias P. Clausen, az egyik kutató elmondta, etanolt használtak a medúza kiszárítására, hogy szélesebb körben elterjedhessen a gasztro világban.
Ha bejön a terv, az bizonyos, hogy medúzából rengeteg van, gyorsan szaporodik (köszönhetően a klímaváltozásnak), ugyanis a felmelegedett óceán kényelmes nekik. A medúzákkal ellentétben a többi halból egyre kevesebb van a halászat és a változó klíma miatt.Mit ér egy falat medúza?
Nos, 58 gramm medúzában 21 kalória van, a bennük lévő zsírral pedig nem is érdemes számolni, annyira csekély. Vitamin viszont bőven akad bennük, találhatunk benne B12-vitamint, magnéziumot, foszfort, vasat és szelént is.
Elméletileg tehát jobb medúzát enni az esti film mellé, mint pattogatott kukoricát, vagy hagyományos chipset – gyakorlatilag azonban továbbra is kérdés, hogy a világ készen áll-e arra, hogy a medúza betörjön a mindennapos élelmiszerek közé.
A kutatásról bővebben itt: >>>
Medúzából nasi – sok vitamin, semmi zsír.
(Forrás: https://nuus.hu)
Legutóbbi hozzászólások