Mire jó a K-vitamin? Segít semlegesíteni a minket károsító szabad gyököket, de szerepet játszik a csontok szilárdításában, akadályozza a csontritkulás kialakulását, illetve a megfelelő véralvadáshoz is szükség van rá.
Mit okoz a K-vitamin hiánya?
A K-vitamin hiányának következtében számos előnytelen egészségügyi hatásra számíthatunk. Ilyen az artériák megvastagodása, a vérzékenység, a csontok törékennyé válása, a rák, a szívbetegség, a csontritkulás, a fogvesztés, illetve a sebek, zúzódások lassabb gyógyulása.
A legjobb K-vitamin-források
- Kel – 1 csészényiben 1062 mikrogramm
- Spenót – 1 csészényiben 888 mikrogramm
- Mustár zöldje – 1 csészényiben 829 mikrogramm
- Cékla zöldje – 1 csészényiben 696 mikrogramm
- Fodros kel – 1 csészényiben 572 mikrogramm
- Fehérrépa zöldje – 1 csészényiben 529 mikrogramm
- Petrezselyem – Fél csészényiben 498 mikrogramm
- Brokkoli – 1 csészényiben 220 mikrogramm
- Kelbimbó – 1 csészényiben 218 mikrogramm
- Római saláta – 2 csészényiben 96 mikrogramm
- Spárga – 1 csészényiben 91 mikrogramm
- Bazsalikom – Fél csészényiben 88 mikrogramm
Mindemellett bőven van még K-vitamin a halakban, a tojásban, a húsfélékben és az erjesztett ételekben is. Utóbbiak közül a savanyú káposztát, a misót, a kimchit és a joghurtot érdemes minél gyakrabban fogyasztani.
Véralvadás
A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. Ha a vérben nem képződnének vérrögök, akkor az életveszélyes állapotot okoznak. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. A K-vitamin olyan erős, hogy bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is képes visszafordítani.
A csontok növekedése és karbantartása
A csontok növekedéséhez és regenerálásához a szervezet több vitamin is használ. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat. Egy 1999-es tanulmány bebizonyította, hogy a K-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a megnövekedett csípőtáji törésekkel.
Sejtnövekedés
A K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez, ami nagyon fontos a sejtek növekedéséhez és termelődéséhez. A K-vitamin tehát a sejt életében is fontos szerepet játszik. A K-vitamin ezenkívül különösen fontos az idegsejtek egészségének megőrzésében.
Ajánlott bevitel
Az ajánlások eltérőek a férfiak és a nők esetében. Egy felnőtt férfinak naponta 120 mcg K-vitaminra van szüksége egy nap, míg a nőknek csupán 90 mcg-ra. A sötétzöld leveles zöldségekben igen sok a K-vitamin, de a brokkoliban, a kelbimbóban, a kelkáposztában is nagy mennyiségben találjuk meg. Felszívódásához nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk olajokat, például olívaolajat vagy repceolajat, mert ezekben tud a legjobban oldódni ez az anyag.
Legutóbbi hozzászólások