Vízben oldódó vitaminok:

Könnyen, gyorsan felszívódnak
diffúzióval vagy
foszforilációval egybekötött aktív transzporttal

Kiválasztódás: a vesén keresztül a vizeletbe.

Zsírban oldódó vitaminok:

Felszívódásukhoz általában epesavak és/vagy zsírsavak szükségesek, de a felszívódás módja lehet passzív diffúzió is, mint pl. az E-vitamin felszívódása az epesav-micellákban

– a K1- és K2-vitamin csak epesavak segítségével képes felszívódni, mert hoszszú apoláros oldalláncuk miatt zsíroldékonyak; az oldallánc nélküli K3-vitamin azonban eléggé poláros ahhoz, hogy vízben is oldódjon, ezért a vízoldékony vitaminokhoz hasonlóan diffúzióval szívódik fel (lásd a K-vitamin részletes bemutatása) Kiválasztódás: a széklettel. (Az E- és a K-vitamin a bizonyos fokú vízoldhatóság miatt a vesén át a vizeletbe is kiválasztódhat.)

A felszívódás során a vitaminok antagonista hatást fejthetnek ki, és jelenlétükkel gátolhatják egymás felszívódását. Például az E-, D- és K-vitamin mindegyike gátolja a másik kettő felszívódását.