1. Zabpehely
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, főként ha megfelelő élelmiszerekből áll.
A Kaliforniai Egyetem egy hat éves felmérést végzett, amely szerint azok, akik rendszeresen reggeliznek jelentősen alacsonyabb BMI értékkel rendelkeznek (testtömeg index), mint azok, akik kihagyják a reggelit.
A zabpehely növeli a jóllakottság érzését, több ideig a gyomorban marad, tele van rosttal és jó fehérjeforrás.
2. Hal
Talán meglepő, de a hal tényleg jóllakottságot okoz.
Azok az emberek akik halat vacsoráztak 11%-al kevesebbet kellett egyenek, ahhoz, hogy jóllakottnak érezzék magukat, mint azok, akik marhahúst ettek.
Tehát ha tehetjük, az esti fehérjeadagunk hal legyen.
3. Mogyoró és diófélék
A földimogyoró és dió elősegíti a jóllakottság érzését, ezáltal kevesebbet eszel a nap folyamán.
Egy marék dióféle fogyasztással nem ártasz a vonalaidnak, ráadásul a benne levő olajak és rostok nagyon egészségesek.
4. Saláta
A legtöbb ember úgy gondolja, ha fogyókúra, akkor saláta.
Ez azonban nem azt jelenti, hogy „szomorú” zöldeket kell fogyasztanunk, unalmas diétát követve.
A saláták nagy lehetőséget rejtenek, fogyasszuk sovány fehérjékkel, babbal, magvakkal.
Még tésztával is fogyaszthatjuk, hisz nem tartalmaz zsírt, így a tészta nem rakódik le.
5. Tojás
Nagy fehérjeforrás, amely kulcsfontosságú a szervezet egészsége szempontjából.
Egy nemrégiben végzett amerikai tanulmány szerint, azok akik reggel két tojást esznek, 400 kalóriával kevesebbet fogyasztottak aznap.
Tehát a rendszeres tojásfogyasztással hosszú távú testsúlycsökkenést érhetünk el.
6. Karfiol
Amikor fogyni próbálsz, kerülnöd kell a keményítő tartalmú zöldségeket.
A karfiol azon keményítős zöldségek egyike, amely korlátlan mennyiségben ehető.
Azon túlmenően, hogy alacsony kalóriatartalmú, jó rákellenes szer, gazdag folsavban és C-vitaminban.
A C-vitamin kulcsfontosságú tényező a zsírégetés szempontjából. Ráadásul, nagyon finom, változatosan lehet elkészíteni.
7. Alma
Napi egy almával eldobhatod a „kövér nadrágot”.
Tökéletes rágcsálni való, magas a rost- és víztartalma.
Két óriási előnye van: gondoskodik a szervezet természetes glükóz-ellátásáról (kevésbé kívánjuk az édességet és szénhidrátokat), és jóllakottságot okoz.
8. Bulgur
A magas rosttartalmú gabonát könnyű megfőzni, alig 10 perc alatt elkészül, miután felfőtt a víz.
Jó helyettesítője a fehér rizsnek és a tésztának.
Magas rosttartalma miatt sokáig jóllakottnak érezzük magunkat, szinten tartja a vércukrot, jó vas-, E-vitamin és B6-vitamin forrás.
9. Alacsony zsírtartalmú joghurt
Nemcsak mese az a sok joghurt-reklám, van némi igazság mögötte.
Egy, a Tennessee Egyetem által végzett tanulmány szerint, azok a fogyókúrázók, akik három adag joghurtot fogyasztottak naponta, kétszer annyi súlyt veszítettek, mint azok, akik nem ettek joghurtot.
Miért? Mert a benne található bioaktív vegyületek lassítják a zsír felszívódását és serkentik a zsírégetést.
10. Leves
A leveseknek megvan az az áldott jó tulajdonságuk, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, magas a víztartalmuk és jóllakottságot okoznak.
Egyes tanulmányok szerint napi 300 ml leves elfogyasztásával hat hónap alatt akár dupla annyit fogyhatunk, mint levesételek nélkül, aminek az egyik oka, hogy a levesben levő lé növeli az ételek térfogatát a gyomorban, gyorsabban eltelünk, és eleve kevesebbet tudunk enni.